Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi je větrný týden, na horách připadne sníh

V novém týdnu nás čeká komplikované počasí. Hned v pondělí nás zasáhne vichřice s častými nárazy větru od 90 do 110 km/h, na Moravě a ve Slezsku většinou od 70 do 90 km/h. V bouřkách a na čele studené fronty se v Čechách mohou přechodně objevit i nárazy kolem 120 km/h. Na horách potom budou nárazy větru přesahovat i 130 km/h. K tomu bude pršet, místy se objeví bouřky. Odpoledne trvalý déšť vystřídají přeháňky, které budou postupně v polohách od 600 m sněhové. Na horách zítra připadne od 1 do 10 cm sněhu.

V pondělí večer začne vítr sice slábnout, ale v úterý opět nabere na síle. Během úterního dne se očekávají na většině území nárazy mezi 70 až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. Vítr tak sice bude významně slabší než v pondělí, ale stále může působit škody. Hlavně ráno a dopoledne se budou vyskytovat přeháňky, které budou od 400 m většinou sněhové. Na horách napadne od 5 do 15 cm sněhu. Přechodně se slabší sněhová pokrývka utvoří i ve středních polohách. Teploty ráno budou kolem 2 °C, odpoledne zamíří na 3 °C až 7 °C.

Ve středu ráno budou teploty kolem bodu mrazu, odpoledne vystoupí na 2 °C až 6 °C. Přeháňky se již objeví spíše jen ojediněle (od cca 400 m budou stále sněhové). Vítr bude čerstvý s nárazy mezi 50 až 70 km/h.

Od větru si odpočineme až ve čtvrtek. Srážky už se také nečekají a na obloze bude během dne většinou polojasno s teplotami kolem 5 °C. V závěru týdne počasí u nás ovlivní ovšem další frontální systémy. Vítr opět nabere na síle. Musíme počítat i se srážkami, které zřejmě o víkendu přejdou do deště i na horách. Před námi je tak značně nestabilní a větrný týden.

Počasí
Před námi je větrný týden - v pondělí hrozí i rozsáhlé škody v souvislosti s vichřicí, která se přes naše území prožene.