Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Česko zítra zasáhne vichřice

Zítra nás čeká jeden z největrnějších dní tohoto roku. Přes střední Evropu bude přecházet hluboká tlaková níže (se středem kolem 970 hPa) a s ní spojený frontální systém. Díky tomu se během dne začne rozfoukávat čerstvý jižní až jihovýchodní vítr, který se bude odpoledne měnit na silný jihozápadní až západní vítr.

Nejsilnější nárazy větru se očekávají v Čechách a ve Slezsku. Zatímco ve Slezsku a na severních horách bude vítr velmi silný již kolem poledne, v Čechách se nejvíce rozfouká ve večerních hodinách. Právě v Čechách se silné nárazy větru vyskytnou i v nižších polohách. V nejsilnějších nárazech vítr dosáhne rychlosti kolem 90 km/h, na horách až přes 120 km/h (zejména v Krkonoších a Jeseníkách).

Před silným větrem varuje i ČHMÚ. Upozornění s vysokým stupněm nebezpečím platí hlavně pro severní části Česka. Naopak pro Jihomoravský kraj nebylo vydáno vůbec (Zde se silný vítr nevyskytne). ČHMÚ ve své výstraze radí před příchodem větru odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit stavební jeřáby, nezdržovat se zejména v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy), v blízkosti větších stromů a nechodit do lesa.

Vítr
Průměrná rychlost větru v km/h zítra ve 21:00 - nárazy budou ještě silnější. Ve večerních hodinách se rozfouká vítr hlavně v nižších polohách Čech, zatímco během dne bude silný hlavně na horách a ve Slezsku.