Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V neděli nás zasáhne vichřice, nejvíce se projeví na severovýchodě

Již dnes u nás vane čerstvý až silný severozápadní vítr s nárazy 50 až 70 km/h. V noci na zítřek vítr přechodně zeslábne, ale zítra večer začne opět nabírat na síle. Vůbec nejsilnější z celého týdne bude v neděli. Střední Evropu zasáhne vichřice. Nejsilnější nárazy větru se očekávají na severovýchodě Německa a západě Polska, kde i v nížinách mohou dosáhnout až 110 km/h a způsobit rozsáhlé škody. Vichřice zasáhne i naše území, ačkoliv nejsilnější nárazy zůstanou severněji od našeho území.

Vítr
Nárazy větru v Evropě o víkendu - v Severním moři dosáhnou až 140 km/h a vzedmou desetimetrové vlny

V neděli během dne (hlavně kolem poledne) se u nás vyskytne velmi silný západní až severozápadní vítr s nárazy 70 až 90 km/h, na východě a severovýchodě Čech, na západě Moravy a západě Slezska to může být lokálně i v nižších polohách až 100 km/h. Na hřebenech hor se vyskytnou nárazy větru i přes 130 km/h.

Nárazy větru
Očekávané maximální nárazy větru v neděli podle modelu ICON EU - vůbec nejsilnější nárazy větru se vyskytnou těsně u našich hranic v Polsku

Půjde u nás o nejsilnější vítr od poloviny října (tehdy se ovšem nejsilnější nárazy objevily v západní polovině území, tentokrát to bude ve východnějších oblastech). Vítr bude působit i rozsáhlejší škody v podobě pádu stromů. Hrozí i poškození střech a rozsáhlejší výpadky elektřiny. Vítr u nás bude výrazněji slábnout v noci z neděle na pondělí. S čerstvým větrem ovšem musíme počítat i v úvodu příštího týdne.