Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Odpoledne opět přeháňky nebo bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami

Severozápad Německa a Nizozemsko čeká letní vichřici

Na severozápadě Německa a v Nizozemsku se zítra očekává na pobřeží vítr o síle vichřice. Průměrná rychlost dosáhne až hodnot 75 km/h, v nárazech přesáhne 100 km/h a to i v oblastech přes 100 km od pobřeží. Na podzim či v zimě nebo na jaře by nešlo o nijak neobvyklou situaci, ale tak silný vítr bez bouřek je ve vrcholném létě v této oblasti spíše ojedinělý. Běžněji se vyskytuje v podobě padavého větru v údolí řeky Rhony (tzv. mistrál) na jihu Francie či na pobřeží Balkánu. Jenže tentokrát vítr způsobí rychle se prohlubující tlaková níže v Severním moři, které se v létě tak rychle prohlubují jen zřídka.

Nárazy větru
Maximální nárazy větru za středu na severu Německa a v Beneluxu, zdroj: ventusky.com

V oblasti platí velmi vysoké stupně výstrah před vichřicí. Německý meteorologický ústav na severozápadě Německa varuje před větrem v nárazech o rychlosti mezi 100 až 130 km/h. Tak silný vítr již bude v oblasti působit i vážnější škody. Směrem k jihovýchodu bude vítr slábnout a s tím i klesá intenzita varování. V Sasku a severním Bavorsku již platí jen s nízkým stupněm nebezpečí.

Tlak
Tlak vzduchu zítra v 11:00 - v Severním moři nedaleko pobřeží klesne ve středu tlakové níže na 996 hPa, za cca 6 hodin zde tlak klesne o 10 hPa, zdroj: ventusky.com

Vítr zesílí ve středu také u nás. Nejsilnější bude na severozápadě Čech, kde v nárazech dosáhne až 70 km/h. Směrem k jihovýchodu bude jeho rychlost klesat. Ve východní polovině území ale naopak může přechodně zesílit v bouřkách, které se zde čekají. V nich potom krátce může dosáhnout až 80 km/h. Na severozápadě ale naopak takových rychlostí bude dosahovat po větší část dne a bez bouřek.