Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Českem se prožene vichřice, nejsilněji udeří na západě

V Atlantiku se v neděli rychle prohloubí tlaková níže, která ještě v neděli zasáhne Britské ostrovy, kam přinese velmi silný vítr s nárazy mezi 90 až 110 km/h, na horách i přes 140 km/h. V noci z neděle na pondělí se vichřice přesune i do střední Evropy. Již v neděli odpoledne se u nás rozfouká čerstvý jihozápadní vítr. Hlavně na západě a severu území se očekávají nárazy mezi 50 až 70 km/h. Výrazně začne vítr zesilovat v druhé polovině noci z neděle na pondělí. Vůbec nejsilnější bude potom během pondělí. Očekávají se nárazy větru mezi 90 až 110 km/h, na Moravě budou většinou mezi 70 až 90 km/h. Na hřebenech hor budou přesahovat i 130 km/h. Nejvyšší pravděpodobnost dosažení nárazů přes 100 km/h v nižších polohách je v západní polovině Čech. Zde i mimo hory nelze vyloučit výskyt nárazů o síle až 120 km/h. Nejsilnější bude vítr při přechodu čela studené fronty v dopoledních hodinách. Vyskytnout se mohou i bouřky, které také budou lokálně ještě více zvyšovat rychlost větru.

Lehce vítr zeslábne v pondělí večer, ale v noci z pondělí na úterý opět nabere na síle. Nárazy už by ale neměly tak často přesahovat 100 km/h. Výrazněji vítr zeslábne až ve středu.

Tak silný vítr na našem území způsobí rozsáhlé škody. Lze očekávat výpadky elektřiny, pády stromů nebo poškození střech domů. Silný vítr může převracet i nákladní auta na silnicích a významně ztěžovat jízdu autem. Zejména při přechodu studené fronty v pondělí během dne je vhodné omezit pohyb venku. Nejvíce škod se očekává v západní polovině Čech, nejméně naopak na Moravě. Bude se jednat o plošně nejsilnější vítr na našem území od orkánu Herwart v roce 2017.

Tip: Numerický model - předpověď nárazů větru v dalších dnech

Vítr
Maximální nárazy větru za pondělí - v západní čási území budou často přesahovat 100 km/h, na Moravě bude naopak vítr slabší.