Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Střední Evropu zasáhne ve čtvrtek vichřice, způsobí škody

Ve čtvrtek střední Evropu zasáhne první letošní podzimní vichřice. Nad Skandinávií se bude nacházet hluboká tlaková níže a s ní spojená studená fronta ve čtvrtek přejde i přes naše území. Na řadě míst Evropy tato níže způsobí vichřici. V prostoru střední Evropy se nejsilnější vítr očekává v severní polovině Německa a Polska. Zde i v nížinách nárazy větru překročí 90 km/h a způsobí značné škody. Částečně vichřice ovlivní i naše území. Nejvíce se projeví v západní a severní polovině Čech, nejméně naopak na Moravě.

Nárazy v Evropě
Maximální nárazy větru v příštích 72 hodinách v Evropě podle modelu ICON EU - velkou část Evropy zasáhne vichřice, nejvíce škod způsobí zřejmě v Německu, zdroj: in-pocasi.cz

Na horách začne vítr zesilovat již během zítřejšího dne a noci na čtvrtek. V nižších polohách bude ještě ve čtvrtek ráno vítr většinou jen mírný. Výrazněji začne zesilovat dopoledne v západní polovině Čech. Odpoledne se rozšíří i dále do Čech a rychlost větru bude dosahovat nejvyšších hodnot. Večer vítr začne opět slábnout.

Maximální nárazy větru ve čtvrtek odpoledne dosáhnou v severní a západní polovině Čech 70 až 90 km/h, na horách kolem 100 km/h. Jinde v Čechách se očekává rychlost větru v nárazech od 60 do 80 km/h. Na Moravě a ve Slezsku se vyskytnou nárazy o síle 40 až 60 km/h, na horách až 90 km/h. Hlavně v západní a severní polovině Čech již bude vítr působit škody. Očekávají se pády stromů a vítr může poškodit i střechy domů. Půjde plošně o nejsilnější větrnou bouři v Česku v letošním roce (pokud nepočítáme letní bouřky, při kterých se vyskytly silnější nárazy větru). Intenzity těch nejsilnějších větrných bouří (orkánů) ovšem nedosáhne. Poslední orkán se u nás vyskytl v únoru 2020.

Nárazy větru
Maximální nárazy větru ve čtvrtek podle modelu ICON EU - v západní a severní polovině Čech dosáhnou až 90 km/h, v sousedním Německu i více, zdroj: in-pocasi.cz