Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

O víkendu Česko zasáhne i husté sněžení

Dnes přes naše území přechází studená fronta, po které k nám začne proudit chladnější vzduch. Nečekají nás sice ani zdaleka tak silné mrazy jako na konci prosince, ale i přesto se do Česka vrátí sněžení (dnes ještě prší i v nejvyšších horských polohách). Zítra počasí u nás ovlivní výrazná frontální vlna. Během dne tak bude od západu rychle přibývat oblačnosti a odpoledne se postupně přidá sněžení, které bude večer a v noci na neděli i vydatné. Na většině území do nědělního rána napadne od 2 do 8 cm sněhu, na horách a na jihu a západě Čech od 10 do 15 cm, na Šumavě až 20 cm sněhu. Před tvorbou nové sněhové pokrývky v Karlovarském, Plzeňském a Jihočeském kraji varuje také ČHMÚ. Na jihozápadě území se v polohách pod 400 m přechodně vyskytnou i srážky smíšené nebo dešťové. Během noci k nám ovšem začne zesilovat příliv chladnějšího vzduchu a srážky budou postupně výhradně sněhové. V neděli se teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu a na většině území se vyskytnou sněhové přeháňky. Na horách bude sněžení i trvalejšího charakteru. Napadne dalších 2 až 10 cm, na horách až 15 cm sněhu. Se sněžením podle současných předpokladů musíme počítat také v pondělí.

Vlivem čerstvého větru se v noci ze soboty na neděli začnou tvořit sněhové jazyky. Rychlost severozápadního větru v nárazech dosáhne i v nižších polohách až 60 km/h. Opatrnost tak bude nutná především na silnicích. Od sobotního večera bude lepší cesty autem odložit.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď srážek na další dny

Srážky
Zítra večer bude místy hustě sněžit, za 3 hodiny napadne i 5 cm mokrého sněhu, v Německu naproti tomu v teplejším vzduchu bude vydatně pršet.