Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Nárazy větru i v nížinách překročily 100 km/h, na Sněžce naměřili 180 km/h

Naše území dnes zasáhla tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Sabine. Přinesla vichřici, která způsobila škody. Velmi silné nárazy větru se vyskytly i v nížinách. Nejsilnější nárazy větru se u nás vyskytly ráno při přechodu studené fronty a potom po poledni v přeháňkách. V Čechách se maximální nárazy pohybovaly mezi 90 až 110 km/h, na Moravě a ve Slezsku mezi 70 až 90 km/h.

Vůbec nejsilnější vítr byl zaznamenán po půlnoci na Sněžce, kde byl naměřen náraz o síle 180 km/h. Druhý nejsilnější vítr byl naměřen na Milešovce, kde se vyskytl náraz o síle 162 km/h. Velmi silný byl vítr také na hřebenech Šumavy. Velký Javor hlásil dopoledne náraz 162 km/h.

Z nižších poloh byl nejsilnější vítr naměřen na okraji Ústí nad Labem, kde po poledni dosáhl 122 km/h. V Kocelovicích na západě Čech dosáhl 115 km/h. V Plzni se pohyboval po poledni těsně pod 110 km/h. Náraz lehce přes 100 km/h byl dopoledne při přechodu fronty změřen také v Českých Budějovicích. Nárazy větru přes 100 km/h v Česku způsobily značné škody.

Kyrill ještě o poznání silnější
Uvedené rychlosti větru jsou srovnatelné s tlakovou níží Herwart, která se u nás vyskytla na konci října 2017. Při pohledu do historie lze uvést, že se u nás takto silný vítr vyskytuje v průměru jednou za 5 let. Během orkánu Kyrill v roce 2007 se u nás vyskytovaly ještě silnější nárazy větru. Tehdy byl například v Praze Karlově naměřen rekordní náraz větru o síle 162 km/h a v Ústí nad Labem 158 km/h.

ČHMÚ
Maximální nárazy větru při přechodu tlakové níže Sabine (data do 10. 2. 2020 15:00) v m/s - oranžově jsou vyznačeny oblasti s nárazy přes 100 km/h - šlo o místa hlavně v západní polovině Čech, zdroj: ČHMÚ