Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Před námi je větrný a stále nadprůměrně teplý týden

V příštích dnech se charakter počasí příliš nezmění. Před námi je další nadprůměrně teplý týden. Hlavně v jeho druhé polovině musíme také počítat se srážkami a často čerstvým větrem. V závěru týdne nad východní Evropu pronikne velmi studený vzduch a zatím je nejisté, jak moc v samotném závěru týdne ovlivní střední Evropu.

Pondělní teploty budou v průměru o 2 °C nižší než dnešní. Stále však půjde o výrazně nadprůměrné hodnoty, které mohou i překonávat teplotní rekordy pro tento den. Nejvyšší teploty budou mezi 8 °C až 12 °C, hlavně na jihozápadě a západě Čech se ale dostanou až k 15 °C. Naopak hlavně na Moravě v místech s celodenní nízkou oblačností nebo mlhou zůstanou kolem 6 °C. Právě mlh a nízké oblačnosti bude více než dnes. Tvořit se bude hlavně na Moravě.

V úterý nás ovlivní studená fronta. Srážek přinese jen minimum, ale postará se o další mírný pokles teplot. V průměru se ochladí o 3 °C na hodnoty mezi 5 °C až 9 °C. Ráno bude zataženo a ojediněle pršet, odpoledne srážky ustanou a od severozápadu se oblačnost protrhá.

Fronta
Synoptická situace v úterý v poledne - střední Evropu ovlivní studená fronta, která přinese pokles teplot, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu odpoledne a večer nás ovlivní další fronta. Ta už přinese srážky častěji. Odpoledne se objeví hlavně v severozápadní polovině území. Večer i jinde. Spolu s nimi se rozfouká čerstvý, na horách až silný vítr. V nižších polohách budou nárazy do 70 km/h, na horách kolem 90 km/h. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na Moravě zůstanou místy kolem 2 °C.

Čtvrtek bude stále větrný. Na obloze bude proměnlivá oblačnost s přeháňkami. Denní maxima zamíří na 7 °C až 11 °C. K večeru bude srážek ubývat a vítr slábnout.

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za středu a čtvrtek, zdroj: ventusky.com

V pátek se očekává oblačno až zataženo. Na další frontě se postupně místy přidá déšť nebo přeháňky. Později se od západu očekává ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 7 °C až 11 °C.

Předpověď na víkend je ještě nejistá. Nad východní Evropu totiž pronikne velmi studený vzduch a o víkendu by mohl částečně ovlivnit i počasí ve střední Evropě. Teploty by tak alespoň krátkodobě mohly klesnout k normálním hodnotám pro leden.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu ve 12:00 v Evropě - nad Rusko pronikne velmi studený vzduch, zdroj: ventusky.com