Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

V neděli k nám pronikne arktických vzduch, pocitovou teplotu díky čerstvému větru na části území srazí k -20 °C

Před námi je vpád původem arktického vzduchu. Pokud vezmeme v úvahu teplotu v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m nad zemí), tak ta zde klesne k -10 °C. To nejsou nijak neobvyklé hodnoty a vyskytují se zde pravidelně (podobné zde byly například i na začátku uplynulého prosince). Například během přílivu arktického vzduchu na konci února 2018 v této hladině na našem území klesly k -20 °C (viz mapa). Tímto měřítkem tak očekávané ochlazení nebude nijak výjimečné. Teploty v této vysoké hladině jsou ale spíše klíčově pro teploty na horách. V nižších polohách je situace trochu odlišná. A právě očekávaný vpád studeného vzduchu bude odchylkou od průměru výraznější právě v nižších hladinách atmosféry.

Během celé neděle teploty budou klesat. K večeru budou v intervalu mezi -1 °C až -6 °C. Nejchladnější potom bude pondělí a úterý. V pondělí ráno budou teploty kolem -9 °C. Většímu propadu teplot bude zabraňovat velké množství oblačnosti a hlavně vítr. Během dne se příliš neoteplí. Maxima zůstanou mezi -8 °C až -3 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Na východě bude navíc foukat čerstvý vítr s nárazy až kolem 60 km/h. Pocitová teplota tak na Moravě a ve Slezsku místy klesne až k -20 °C během celého dne.

Vítr
Očekávané nárazy větru v pondělí odpoledne, zdroj: ventusky.com

Teplota
Pocitová teplota v pondělí odpoledne (podle mezinárodního měřítka Wind Chill), zdroj: ventusky.com

V úterý vítr o něco zeslábne. Díky tomu se ráno často vyskytnou teploty pod -10 °C, v údolích na sněhové pokrývce i pod -15 °C. Během dne potom naměříme -2 °C až -7 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Pocitově díky zeslabení větru už nebude tak mrazivo jako v pondělí. Ve středu se dále oteplí na -5 °C až 0 °C a silné mrazy tak dlouho nevydrží.

Teplota
Očekávané teploty v úterý odpoledne, zdroj: ventusky.com

Délkou období silných mrazů tak opět nepůjde o nic neobvyklého. Jen v pondělí a v úterý hlavně na severovýchodě mohou být denní maxima nejnižší za pár posledních let, většinou od zmíněného února 2018. A také pocitová teplota díky čerstvému větru bude na východě nejnižší za poslední roky. To ale hlavně díky tomu, že jsou poslední roky mimořádně teplé a vpády arktického vzduchu se vyskytují neobvykle málo. V kontextu posledních 50 let nás čeká úplně běžné ochlazení, které bude mít hodně daleko k rekordním hodnotám.