Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Vlhký oceánský vzduch bude přinášet srážky

Dnes přes naše území přechází studená fronta, po které k nám začíná proudit vlhký vzduch z Atlantiku a jeho příliv se u nás udrží i v dalších dnech. Čekají nás tak nejvyšší denní teploty kolem 18 °C, které ovšem přibližně odpovídají dlouhodobým průměrům pro toto období. Na obloze bude proměnlivá oblačnost a na některých místech občas sprchne. Nejméně bude pršet zřejmě v sobotu, kdy se objeví přeháňky především na severních horách. Podle dlouhodobějších výhledů nás nečeká zlepšení počasí ani v příštím týdnu. Naopak se po přechodu další studené fronty ještě více ochladí a nejvyšší denní teploty poklesnou k podprůměrným 15 °C. Nástup rozsáhlé tlakové výše, která by přinesla několikadenní slunečné počasí, je zatím v nedohlednu.

Spadlo i přes 10 mm srážek
Potřebný příděl vláhy dnes přinesla studená fronta do Čech, kde na většině území napršelo přes 5 mm srážek. Na Šumavě a v Orlických horách se srážkové úhrny vyšplhaly na 15 mm. Aktuálně se srážkové pásmo přesunulo na Moravu a do Slezska a srážky zde budou ustávat až v nočních hodinách.

Tip: Numerický model - předpověď srážek na numerickém modelu

Příroda bude v následujících dnech stále pomalu dohánět srážkový deficit, který nabrala především přes zimní měsíce. Nejnižší zásoby vody v půdě aktuálně hlásí jižní Morava.

Počasí
Vlhký oceánských vzduch k nám v následujících dnech bude přinášet srážky