Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

První letošní vlna veder začíná, teplota vystoupí až na 35 °C

V Česku začíná první letošní vlna veder. Na většině stanic započne dnes, na některých stanicích hlavně na západě začala již včera. Oficiálně se za vlnu veder označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5 °C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. Průměrná denní maxima se přitom v nižších polohách v těchto dnech pohybují kolem 24 °C. Pokud tedy teploty v těchto nižších polohách v pěti dnech za sebou překročí 29 °C, lze hovořit o vlně veder. A to v následujících 5 dnech čeká většina meteorologických stanic v Česku.

Dnes nejvyšší denní teploty zamíří na 28 °C až 32 °C, na západě může být až 33 °C. Na obloze bude jasno nebo skoro jasno. Bude tak v průměru ještě o 2 °C tepleji než včera. Zítra potom naměříme 29 °C až 33 °C, na západě až 34 °C. Na obloze bude stále málo oblačnosti. Ještě vyšší teploty očekává sousední Německo, kde se na řadě míst dostanou na 36 °C (bude zde dokonce nejtepleji z celé Evropy).

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

O víkendu se přidá dusno
Vlna veder bude pokračovat také o víkendu. Odpolední maxima budou většinou mezi 30 °C až 35 °C. Takové hodnoty se již budou blížit dlouholetým teplotním rekordům. Ty pro tyto dny pochází z roku 2013 a činí většinou 35 °C. Zároveň o víkendu vzroste vlhkost vzduchu (zejména v Čechách) a tím se vytvoří i nepříjemný pocit dusna. V sobotu se také v západní polovině Čech mohou objevit první přeháňky nebo bouřky z tepla. V neděli večer potom některé modely očekávají, že dorazí na západ Čech z Německa i rozsáhlejší bouřkový komplex.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu v 15:00 - pohybovat se budou mezi 30 °C až 35 °C. Na západě je odpoledne mohou snížit bouřky z tepla. Kvůli vysoké vlhkosti ovšem musíme počítat s pocitem dusna.

Vedra budou pokračovat i v pondělí, ale odpoledne je ukončí přechod fronty. Ty mohou být díky vysokým hodnotám CAPE (energie v atmosféře) i velmi silné s kroupami, přívalovými srážkami a silnými nárazy větru. Situace se bude dále upřesňovat. Bouřky mohou mít potenciál působit i rozsáhlejší škody.