Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vlna veder, v Čechách bude až super-tropických 35 °C

Nad naše území zesiluje příliv teplého vzduchu a teploty se tak postupně dostanou i vysoko nad 30 °C. Nejnižší teploty se očekávají v tomto týdnu ve Slezsku, na severu a východě Moravy. Hlavně dnes se sem dostává chladnější vzduch. V Ostravě se dnes v poledne teploty pohybují kolem 20 °C, zato v Plzni a v okolí Prahy je již 30 °C. Nejvyšší denní teploty se dnes dostanou na 28 °C až 33 °C, na zmíněném severovýchodě ovšem zůstanou jen kolem 23 °C. Zítra bude ještě tepleji. Nejvyšší denní teploty se očekávají mezi 30 °C až 34 °C, na severovýchodě kolem 27 °C. Ještě v průměru o 1 °C až 2 °C tepleji bude ve čtvrtek a v pátek. To znamená, že na některých stanicích se teploty dostanou na super-tropických 35 °C. Nejvyšší pravděpodobnost překročení 35 °C je na západě Čech a v Polabí. Tak vysoké hodnoty se u nás vyskytly naposledy 1. července. Na řadě míst zřejmě překonají teplotní rekordy pro daný den. Hlavně čtvrteční rekordy se pohybují jen kolem 34 °C a lze tak očekávat jejich četné překonávání. Tropické počasí u nás setrvá i o víkendu a zřejmě také v příštím týdnu. Ochlazení je zatím v nedohlednu.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty splní definici vlny veder
Současné teploty již splní definici vlny veder. Za tu se označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5°C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. Průměrná denní maxima se přitom v těchto dnech pohybují kolem 25 °C. Pokud tedy teploty v pěti dnech za sebou překročí 30 °C, lze hovořit o vlně veder. A to v tomto týdnu splní celá řada stanic hlavně v západní polovině Čech a v Polabí. Naopak na severovýchodě území se o vlnu veder jednat nebude.

Západ Evropy očekává 40 °C
Ještě o poznání větší vedra zasáhnou západ Evropy. Ve Francii, Belgii, Nizozemsku a na západě Německa ve čtvrtek teploty mohou dosáhnout až na 40 °C. Vedra zde poleví o víkendu, kdy se v Paříží očekává jen kolem 20 °C (přitom ve čtvrtek zde bude až 40 °C).

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - v západní polovině Čech a v Polabí se dostanou až na 35 °C, na západě Evropy bude ovšem až 40 °C.