Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Západní Evropa čelí vlně veder, teploty dosahují 38 °C

Významná vlna veder v tomto týdnu sužuje západní Evropu. Nejhorší situace je ve Francii, západním Německu, Belgii a Nizozemsku. V této oblasti je nejtepleji z celé Evropy. Dokonce všechny evropské středomořské státy hlásí nižší teploty. Ve zmíněné oblasti totiž včera teploty na stovkách stanic přesáhly 35 °C. V maximech se dostávaly až na 38 °C. V Německu nejvyšší teplotu hlásila stanice u města Duisburg, kde bylo rovných 38 °C. Jen 2,3 °C tak chyběly k překonání absolutního německého rekordu, který činí 40,3 °C. Velká města jako Londýn, Paříž či Brusel hlásila maxima kolem 36 °C. Extrémně vysoké teploty na západě Evropy pokračují i dnes. S ohledem na vysoké teploty je navíc půda velmi suchá a často vznikají požáry. Hasiči v oblastech zasaženými vlnou veder likvidují stovky požárů lesů nebo polí. Zítra se po přechodu studené fronty ochladí. Teploty klesnou o více než 10 °C. Pohybovat se budou ovšem stále kolem letních 25 °C.

Vedra jsou i na našem území, ale zatím nepřepisují rekordy. Nejtepleji je v Poohří a Polabí, kde se teploty dostávají na 33 °C. Letos zatím na žádné stanici u nás teplota nepřekročila 35 °C (na takové teploty se již varuje s vysokým stupněm nebezpečí). Ještě v průměru o 1 °C tepleji než dnes bude zítra. V noci ze soboty na neděli přes naše území přejde slábnoucí studená fronta. Významnější ochlazení ovšem nepřinese a v příštím týdnu vedra naopak zesílí. Dočkáme se s vysokou pravděpodobností i u nás teplot v maximech u 35 °C. Vyloučit v příštím týdnu nelze ani přepisování teplotních rekordů. Vedra u nás tak ještě naberou na síle.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Teploty na západě Evropy včera odpoledne - na spoustě míst překročily 35 °C.

Vedra
Přetrvávající vlna veder v západní Evropě změnila barvu vegetace během jediného měsíce. Levá část tohoto obrázku od agentury ESA (Copernicus Sentinel) byla zachycena dne 28. června 2018 - je převážně zelená, zobrazující zdravou vegetaci. Pravá část tohoto obrázku byla zachycena dne 25. července 2018, je však hlavně hnědá, zdroj: ESA