Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a po chladném ránu odpoledne až 20 °C

Začíná vlna veder, teploty dosáhnou až na 35 °C

V Česku dneškem (na některých stanicích začala již v pátek) začíná vlna veder. Za vlnu veder se v mezinárodní terminologii označuje minimálně pětidenní období, ve kterém je maximální teplota minimálně o 5 °C vyšší než průměrná maximální teplota pro daný den. V našich podmínkách se potom denní maxima v nižších polohách musí pohybovat přibližně nad 29 °C (na horách cca nad 24 °C). Takové období se u nás letos poprvé na části stanic vyskytlo mezi 18. a 22. červnem. Na řadě stanic ale ještě zaznamenáno nebylo. Nadcházející vlna veder bude ovšem intenzivnější a objeví se již na všech stanicích u nás.

Teplý vzduch se k nám dostane z Afriky a jihu Evropy. Například v Tunisku včera teplota vystoupila až na 47 °C. Dnes se tam ještě oteplí a může být až 49 °C, což už je blízko rekordu z roku 2021, kdy v zemi naměřili 50,3 °C při velmi podobné synoptické situaci. Extrémnímu vedru se nevyhne ani jižní Evropa - ve většině zemí bude alespoň jeden den 40 °C, což jsou blízké hodnoty národních rekordů nejvyšší naměřené teploty vzduchu. Nejteplejší vzduch bude nad Španělskem, kde teplota ojediněle dosáhne 45 °C (absolutní rekord pochází z roku 2021, kdy zde bylo 47,6 °C).

Teploty
Teploty v hladině 850 hPa v pondělí odpoledne - velmi teplá vzduchová hmota bude na severu Afriky a ve Středomoří - v této hladině teploty přesáhnou 30 °C, okrajem se dostane i k nám, zdroj: ventusky.com

U nás se čekají dnes maxima mezi 27 °C až 31 °C, v Čechách až 32 °C. Zítra vystoupí na 29 °C až 33 °C, v Čechách až na 35 °C. V pondělí sice začne přecházet zvlněná fronta ale vedra zůstanou, teploty zamíří na 29 °C až 33 °C. Horké bude úterý, kdy se čeká 31 °C až 35 °C. Ve středu už začnou vedra lehce slábnout, naměříme 27 °C až 31 °C. Ve čtvrtek potom bude 26 °C až 30 °C. Podobné hodnoty vydrží i v závěru týdne. Výraznější ochlazení je zatím v nedohlednu.

Teploty
Očekávané teploty v neděli odpoledne - nejtepleji bude na severu Polabí a Poohří, až 35 °C. Nejchladněji naopak ve Slezsku, zdroj: ventusky.com