Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Jižní Asie hlásí extrémně dlouhou vlnu veder, teploty přes 40 °C zavírají školy

Zatímco v Česku je letošní duben spíše chladnější, v jižní Asii zažívají nebývale intenzivní vlnu veder. Horké počasí zasáhlo hlavně severní a severozápadní Indii a Pákistán. V rozsáhlých oblastech ve vnitrozemí těchto dvou států šplhají teploty nad hranici 40 stupňů Celsia. Ve středu 27. dubna naměřili v Indii 45,6 °C (ve městě Rajgarh) a v Pákistánu dokonce 47,5 °C (na stanici Nawabshah), což je dosud nejvyšší teplota letošního roku na severní polokouli.

Vlna veder přitom v severní Indii a Pákistánu začala už v březnu, který byl dokonce nejteplejším březnem v regionu od začátku pozorování. Během dubna se vedra postupně rozšířila a dál zesílila. Je tak téměř jisté, že dvouměsíční období březen-duben se stane rekordně teplým. Někdy se v tamních oblastech mluví dokonce o roku bez jara.

Odchylka
V částech jižní Asie byl letošní březen nejteplejším měsícem v historii pozorování (odchylka od průměru 1981-2010), zdroj: copernicus.eu

Horké počasí sice není během období před nástupem monzunů, tedy od dubna do června, v této části světa nic neobvyklého. Současná vlna veder je ale podle tamních meteorologů nejdřívější takovou vlnou. A teploty by přitom v nejbližších dnech ještě měly stoupnout – na severozápadě Indie a v sousední části Pákistánu se maxima dokonce přiblíží 50stupňové hranici! Velká města jako Lahore nebo Dillí zřejmě zaznamenají 45 °C, a situaci tam navíc zhoršuje výrazný tepelný ostrov města, který zvyšuje noční teploty. Na většině území jde o hodnoty o 5 až 8, ojediněle až 10 stupňů vyšší, než je obvyklé v této době. Asi miliarda lidí zažívá teploty přesahující denně 38 °C! Pro mnoho oblastí včetně velkých měst platí varování před horkým počasím, které může vést k přehřátí organismu a vážným zdravotním dopadům na obyvatele, hrozí i předčasná úmrtí. V některých regionech byly minimálně do konce tohoto týdne uzavřeny školy. Kromě horka jižní Asii trápí taky sucho – podle Indického meteorologického úřadu spadlo v mnoha částech země jen naprosté minimum obvyklých srážek, farmáři tak s obavami hledí na dopad horkého počasí na jejich úrodu.

Teploty
Teploty v Indii dnes odpoledne, zdroj: ventusky.com

Za horké počasí může rozsáhlá a málo pohyblivá tlaková výše, která se nad jižní Asii vytvořila díky vhodnému prohnutí tryskového proudění na sever. V tlakové výši pak setrvá teplý vzduch, který je díky sestupným pohybům typickým pro tlakové výše dále ohříván. Výsledkem je potom jakýsi ohromný blok teplého vzduchu. Podobná situace nastala například loni koncem června nad západem severní Ameriky, kde pak vedla k extrémně vysokým a rekordním teplotám.

A předpověď dalšího vývoje není příliš optimistická. Tlaková výše bude nad jižní Asií setrvávat i nadále. V polovině příštího pracovního týdne se sice mírně, ale jen přechodně ochladí, pak dojde k dalšímu zintenzivnění veder. A jejich konec není v dohledu. Je tak možné, že půjde o jednu z nejdelších horkých vln v posledních dekádách.

Odchylka
Odchylka maximálních teplot v dubnu v Asii od dlouhodobého průměru, zdroj: wetteronline.de

Mimořádně teplé počasí se navíc netýká jen jižní Asie, v minulých dnech až týdnech padaly teplotní rekordy i v jihovýchodní a východní Asii (přes 37 °C na Tchaj-wanu, ke 40 °C v Číně). A nadprůměrně vysoké teploty zasáhly i střední Asii, kde však vzhledem k celkově nižším teplotám v této části roku ještě nejde o hodnoty nebezpečné pro tamní obyvatele. Mimochodem, teplý vzduch ohřívá i moře. A nad nadprůměrně teplými vodami Bengálského zálivu počítají modely ve druhé polovině příštího týdne s možností vzniku až silného cyklónu.