Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na východ Evropy pronikne arktický vzduch, v Moskvě čekají -25 °C

Již v polovině prosince do Evropy pronikl mrazivý vzduch, ale výrazně podprůměrné teploty nepřinesl. První vpád arktického vzduch s výrazně podprůměrnými teplotami čeká část Evropy až v tomto týdnu. Na východ Evropy, hlavně do Ruska, začíná dnes pronikat velmi mrazivý vzduch ze Sibiře.


Video ukazuje vpád arktické vzduchové hmoty na východ Evropy v příštích 7 dnech. Zbytek Evropy ale neovlivní.

Například v Moskvě se ještě na konci roku teploty pohybovaly kolem bodu mrazu. V příštích dnech zde ale budou ráno pravidelně klesat k -25 °C. A to jsou již i na Rusko výrazně podprůměrné teploty. Jde o 15 °C nižší teploty, než je zde v lednu běžné. Východně od Moskvy teploty v následujících dnech klesnou i pod -30 °C a odchylka od normálu přesáhne 20 °C. K rekordům ale tyto hodnoty mají ještě daleko. V historii se v lednu v Moskvě teplota dostala i lehce pod -40 °C.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu ráno na východě Evropy, zdroj: ventusky.com

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v sobotu ráno vůči průměru 1981-2020 - teploty na východě Evropy hlavně v Rusku budou výrazně podprůměrné, zdroj: ventusky.com

Okrajem arktický vzduch zasáhne také Baltské státy, Bělorusko a Ukrajinu. S postupem na západ ale teploty rychle porostou. V Minsku se minima v příštích dnech čekají do -15 °C a v Kyjevě do -10 °C. Západněji do Evropy se již arktický vzduch nedostane. Bude totiž vytlačován čerstvým západním prouděním z Atlantiku. Nad Atlantikem se očekává vznik několika tlakových níží, které se postarají o to, že ve střední Evropě budou v nejbližších dnech nadprůměrné teploty a nástup pravé zimy je zatím v nedohlednu.