Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Východní Evropu sužují rekordní mrazy

Nad východní Evropou se v těchto dnech udržuje masa chladného arktického vzduchu, která přináší rekordně nízké teploty. V Rusku se nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem -20 °C, přes -15 °C se nedostávají ani na východě Ukrajiny. Silné mrazy si jen v Rusku již vyžádaly desítky obětí a v některých lokalitách jsou problémy s dodávkami elektřiny a popraskaným potrubím.

Mrazy v Asii
Mrazy sužují i Asii. V západosibiřských městech jako Novosibirsk, Tomsk, Omsk a Barnaul teplota klesá až na hodnoty kolem -47 °C. V Magadanu na ruském Dálném východě v posledních dnech teplota zůstává po celý den kolem -50 °C. Arktický vzduch se dostal i do Kazachstánu, kde se v hlavním městě nejvyšší denní teploty pohybují jen kolem -22 °C. K nejnižším naměřeným teplotám v Asii mají tyto hodnoty ovšem ještě daleko. Na stanici Ojmjakon byla 26.1.1926 naměřena teplota -71,2 °C.

Mrazy budou pokračovat
Rekordně silné mrazy v těchto oblastech budou pokračovat i v dalších dnech. Střední Evropa bude i nadále ležet na rozhraní teplého vzduchu nad západní Evropou a chladného nad východní. Která vzduchová hmota se u nás prosadí o Vánocích více, je zatím nejisté.

Tip: Předpověď teplot v ČR

Teploty
Nejvyšší denní teploty v Evropě dnes odpoledne