Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před námi jsou vydatné deště, nad Česko míří přímo střed tlakové níže

V příštím týdnu nás čeká velmi komplikované počasí. Počasí ve střední Evropě totiž ovlivní tlaková níže jejíž střed se dostane i nad naše území. Již dnes večer začne pršet na Moravě a ve Slezsku. Trvalý déšť zde bude pokračovat i během celého zítřejšího dne. Naopak v Čechách se zatím srážky objeví jen ojediněle. Za pondělí spadne většinou od 10 do 30 mm srážek, na východě Moravy a ve Slezsku až 40 mm. V Jeseníkách bude i sněžit a v polohách nad 1000 m napadne 10 až 20 cm sněhu (v Beskydech začne sněžit až později, protože zde bude ve výšce tepleji). Nejvyšší denní teploty v pondělí vystoupí na 6 °C až 10 °C, v západní západní polovině Čech až na 12 °C.

Srážky
Srážkové úhrny v pondělí podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

V úterý se déšť rozšíří dále do Čech a postupně bude pršet na celém území. Denní maxima zůstanou jen mezi 5 °C až 9 °C. Na horách se v polohách nad 900 m vyskytne sněžení. Trvalý déšť bude pokračovat i během středy, kdy se nad naše území přesune přímo střed tlakové níže. Déšť u nás začne slábnout až během čtvrtka. I tak se ale místy bude déšť vyskytovat i nadále. Tlaková níže se totiž nad střední Evropou bude vyplňovat jen pozvolna a rychlé vylepšení počasí nás nečeká.

Nejvydatnější déšť se u nás vyskytne v prvních třech dnech nového týdne. Za 72 hodin (pondělí, úterý a středu) u nás podle modelu ICON spadne od 20 do 60 mm srážek (nejméně na západě), na východě až 100 mm. Podle modelu GFS to ovšem může být od 40 do 90 mm srážek (nejméně opět na západě), na východě až 120 mm. Modely se přesně totiž neshodují na tom, kudy půjde střed tlakové níže. V každém případě nás čekají velmi vydatné srážky, které na východě území povedou k vzestupům hladin řek s dosažením stupňů povodňové aktivity. Právě na východě spadne srážek nejvíce. Na říjen půjde o nezvykle vydatné srážky. Na některých stanicích by se letošní říjen mohl stát nejdeštivějším za dobu měření.

Srážky
Očekávané srážky do středeční noci podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážky do středeční noci podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com