Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Níže nad Středomořím přinese vydatné sněžení

Stejně jako v minulém týdnu začíná počasí nad naším územím ovlivňovat tlaková níže nad Středozemním mořem. Od německých meteorologů již dostala název Thomas a počasí nad naším územím ovlivní v několika vlnách. První sněžení již dnes dopoledne zasáhlo od jihovýchodu Moravu. To se bude během dne rozšiřovat i na zbytek území. Zatím bude ovšem jen mírné. Vydatnější sněžení dorazí zítra ráno. Pozdě odpoledne bude přechodně ustávat. Do sobotního večera napadne na celém území od 5 do 15 cm, zejména na Moravě ojediněle kolem 20 cm nového sněhu.

Další vlna vydatného sněžení v neděli
Již v noci na neděli začne opět od jihu na většině území vydatně sněžit. Na východě začnou srážky přecházet ve smíšené nebo dešťové. V neděli v poledne začnou srážky slábnout. Místy připadne od 4 do 8 cm nového sněhu.

Varování ČHMÚ
Před sněžením (na východě území i před sněhovými jazyky) varuje ČHMÚ. Upozornění neplatí jen pro Karlovarský a Plzeňský kraj. Upozornění platí až do nedělních 10:00. Pozornost je třeba věnovat i ojedinělé tvorbě náledí a při mokrém sněhu hrozí nebezpečí polomů.

Kolik napadne sněhu

Dle některých numerických modelů napadne i v Praze až 20 cm nového sněhu. Rozložení srážek v jednotlivých dnech si můžete prohlédnout níže (1 mm srážek odpovídá přibližně 1 cm nového sněhu).

Tip: Podrobná předpověď srážek v ČR

Počasí
Sněžení v pátek - dnes napadne nejvíce sněhu v Jeseníkách a Krkonoších - až přes 10 cm, na zbytku území většinou do 5 cm

Počasí
Sněžení v sobotu - zítra během dne sněžení zesílí, na východě může ojediněle napadnout až 20 cm sněhu

Počasí
Sněžení v neděli - vydatné sněžení se očekává i v neděli, na východě již část srážek spadne ve formě deště, v Čechách bude stále sněžit