Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Jih a východ Česka čeká příval sněhu

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal upozornění na sněžení, které k nám dnes večer od jihu dorazí. Nestává se příliš často, aby na konci března a ještě k tomu o Velikonocích bylo vydáno upozornění před vydatným sněžením. Počasí u nás ovlivní tlaková níže, která bude postupovat z Jaderského moře k severovýchodu. Cesty zítra raději odložte. Na silnicích se očekávají komplikace.

Tip: Podívejte se na vývoj srážek

Upozornění

Během noci na neděli očekáváme od jihu sněžení, které bude místy trvalé a vydatné. Na východě území bude v polohách pod 700 m místy přechodně pršet nebo padat déšť se sněhem. Srážky budou od jihu slábnout a ustávat až během noci na pondělí.

Na hřebenech hor až 50 cm sněhu
Za noc ze soboty na neděli a nedělní den napadne na jihu Čech, Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku 10 až 20 cm, v Jeseníkách a Beskydech 20 až 50 cm nového sněhu.

Na ostatním území ČR, kde neplatí výstraha, by mělo napadnout většinou do 10 cm nového sněhu, nejméně na severozápadě Čech.

Hrozí polomy, nelze vyloučit kalamitu
Při teplotách kolem nuly bude sníh mokrý a těžký, a tak jsou předpokládány škody na lesním porostu, polomy a komplikace v energetice i dopravě. Nelze vyloučit až kalamitní situaci.

Vítr vytvoří sněhové jazyky
Severovýchodní až severní vítr bude mít na Moravě a ve Slezsku rychlost 4-9 m/s, místy s nárazy 15-20 m/s. Zejména od vyšších poloh, kde může být sníh i prachový, se budou místy tvořit sněhové jazyky. V Jeseníkách a v Beskydech v polohách nad 600 m i závěje.

V noci z neděle na pondělí se bude na mokrých a neošetřených komunikacích vytvářet náledí.

Upozornění
Pro žlutě označené okresy platí výstraha ČHMÚ - od dnešních 22:00 až do 1.4. 01:00. Nejhorší situace se očekává na východě Česka, kde budou srážky nejvydatnější.