Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Česko zasáhnou další vydatné srážky, naprší i přes 50 mm

Květen do Česka přináší nadprůměrné množství srážek, což již zmírnilo sucho. Další srážkově bohatý týden je navíc před námi. Srážky budou vydatné a opět zvýší hladiny řek. Počasí u nás začne zítra ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Zítra odpoledne se začnou první přeháňky tvořit na východě území. Večer začnou srážky nabírat na intenzitě a přeháňky budou přecházet do trvalého deště. Srážky se budou navíc rozšiřovat dále na západ. V úterý ráno již bude na většině území Čech pršet, místy i vydatně. Trvalý déšť v Čechách vydrží po celý den. Na Moravě a ve Slezsku se naopak během úterý budou vyskytovat spíše přeháňky, ojediněle bouřky. Deštivá bude také noc na středu a zpočátku i středa. Během středečního dne začnou srážky ale slábnout. Ve čtvrtek už se objeví zřejmě jen ojedinělé přeháňky.

Do středečního poledne naprší většinou od 20 do 30 mm srážek, v Čechách v pásu od Šumavy, přes jih Čech, střední Čechy až po Krkonoše od 30 do 60 mm srážek. Vyšší srážkové úhrny se vyskytnou i mimo hory (s ohledem na spíše slabší vítr bude totiž vliv orografie nižší). Vzhledem k tomu, že vydatné srážky zasáhnou celá povodí, lze očekávat i vzestup hladiny řek s dosažením stupňů povodňové aktivity. Naštěstí ty nejvydatnější deště nezasáhnou stejné oblasti jako v tomto týdnu (okolí Beskyd), kde je již nasycení půdy značné a další vydatné deště by zde způsobily velmi vážné komplikace.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Srážky
Očekávané srážky od pondělního večera do středečního poledne (42 hodin) - nejvydatnější deště se očekávají v Čechách pásu od Šumavy po Krkonoše, zde přesáhnou lokálně i 50 mm a způsobí vzestupy hladin řek