Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Čekají nás vydatné srážky, do konce týdne spadne i přes 50 mm. Ve vyšších polohách bude i hustě sněžit

Před námi jsou vydatné srážky. Postará se o ně tlaková níže a s ní spojený vlnící se frontální systém, který se bude v prostoru střední Evropy udržovat několik dní. Srážky tak přijdou v několika vlnách a celkově přinesou vysoké srážkové úhrny.

Již dnes odpoledne se od západu přidá mírný nebo slabý déšť z Německa. Pršet bude v západní polovině Čech, ale celkové úhrny budou většinou jen kolem 1 mm srážek. Zítra se srážky přesunou na východ Čech, Moravu a Slezsko. Po většinu dne zde bude trvale pršet a spadne od 3 do 15 mm srážek. Naopak v západní polovině Čech se srážky vyskytnou jen ojediněle. V polohách nad 1100 m půjde o sněžení.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny za středu a čtvrtek podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com

V noci ze čtvrtka na pátek srážky naberou na intenzitě a trvale se rozprší na téměř celém území. Srážky budou pokračovati během pátečního dne. Situaci navíc zkomplikuje možnost propadu sněhových srážek i do středních poloh v Čechách (s největší pravděpodobností na západě Vysočiny a jihu Čech). Při sněžení se může vytvořit až 10 cm vrstva mokrého sněhu, který by mohl lámat stromy. Hustě bude v Čechách sněžit na horách (naopak v Beskydech bude pršet i na hřebenech). V nejvyšších horských polohách by za pátek mohlo připadnout kolem 20 cm sněhu. Celkově se za pátek očekává od 10 do 30 mm srážek.

Mapa
Synoptická situace v pátek - v blízkosti našeho území bude ležet střed tlakové níže, který se postará o bohaté a trvalé srážky - do Čech bude pronikat i chladnější vzduch a ve vyšších polohách se tak objeví i sněžení, zdroj: metoffice.gov.uk

Mapa
Očekávaná výška nulové izotermy (hranice, od které mrzne) v pátek ráno - hlavně na západě Vysočiny a jihu Čech klesne hranice mrazu až do středních poloh, naopak v Beskydech nebude mrznout ani na hřebenech, zdroj: ventusky.com

Trvalý a místy vydatnější déšť bude zřejmě pokračovat i v sobotu. Na horách stále půjde o sněžení a vyloučit ho nelze v Čechách místy ani ve středních polohách (hlavně v noci). V neděli zřejmě již srážky zeslábnou. Do konce týdne by mohlo na velké části našeho území napršet přes 50 mm srážek. Komplikovaná je především předpověď sněžení, které by mohlo způsobovat i výraznější komplikace kvůli lámání větví stromů. Stoupnou také hladiny řek s dosažením 1. SPA.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od dnešního dne do konce týdne podle modelu ICON, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážkové úhrny od dnešního dne do konce týdne podle modelu ECMWF, zdroj: ventusky.com