Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Na Moravě a ve Slezsku spadlo často přes 50 mm srážek

V tomto týdnu se u nás vyskytují často vydatné srážky. Již v úterý přinesla silná bouřka do oblasti Jihlavy úhrny přes 60 mm. Hasiči na několika místech odčerpávali vodu ze zatopených míst. Bouřku doprovázelo také intenzivní krupobití. Další výjezdy hasičů způsobil včerejší vydatný a trvalý déšť na Moravě a ve Slezsku. Za 24 hodin tu na několika místech spadlo přes 60 mm srážek, a to i v nížinách. Vůbec nejvíce srážek hlásila Lysá hora v Beskydech, kde spadlo podle ČHMÚ až 88,3 mm srážek. V oblastech odvodňujících Beskydy kvůli vydatnějším srážkám stoupaly hladiny některých menších toků na 1. nebo i 2. SPA. Aktuálně už ale hladiny toků většinou klesají. Jinde řeky většinou výrazně nestouply. Vydatné srážky se totiž často vyskytovaly na dolních tocích řek, kde je řeky bez větších komplikací odvedou.

Srážky
Srážkové úhrny za čtvrtek 5.8.2021 za 24 hodin (od půlnoci do půlnoci), zdroj: hydro.chmi.cz

Srážky se včera vyskytly na téměř celém území. V Čechách se úhrny pohybovaly většinou od 10 do 20 mm, v konvektivních přeháňkách ojediněle přesáhly 30 mm. Nejméně naopak pršelo v Libereckém kraji, kde na několika místech spadlo neměřitelné množství srážek.

Dnes se u nás očekávají místní přeháňky nebo bouřky. Další plošný a trvalý déšť dorazí v noci ze soboty na neděli do Čech. Místy také zabouří. Na velké části Čech spadne většinou od 10 do 30 mm srážek. S místním deštěm nebo přeháňkami musíme počítat i v neděli (hlavně na jihu a východě). Do konce týdnu u nás spadne většinou od 5 do 30 mm srážek. Řeky už tyto srážky ale výrazněji neovlivní.

Srážky
Očekávané srážkové úhrny do konce týdne podle modelu ICON EU, zdroj: ventusky.com