Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Česko zasáhne vydatný déšť a bouřky

Nad střední Evropu se i nadále vlní teplotní rozhraní, na kterém se vytvoří frontální vlna s tlakovou níží. Přes naše území začne přecházet zítra a přinese komplikace. Očekávají se vydatné srážky a na východě území i bouřky, které budou ojediněle silné. Mohou je totiž doprovodit kroupy nebo přívalové srážky. Celkové úhrny srážek dosáhnou většinou od 10 do 30 mm, ojediněle se mohou vyskytnout i srážkové úhrny do 50 mm. Nejvíce srážek spadne na východě území, a to především díky silným bouřkám. Vydatné srážky mohou ojediněle vést k zatopení níže položených míst, sklepů apod.

Před bouřkami a vydatným deštěm varuje ČHMÚ
Upozornění na silné bouřky a vydatný déšť dnes vydal i ČHMÚ. Silné bouřky se vyskytnou na Moravě a ve Slezsku od zítřejších 15:00 do pátečního rána. Upozornění na vydatný déšť platí i pro východní Čechy, ale objevit se může i na větší části území. Předpověď frontálních vln je problematická a lze očekávat upřesnění výstrahy zítra dopoledne.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Srážky
Celkový úhrn srážek od zítřejších 18:00 do 24:00 - v této době budou srážky nejvydatnější, oranžová barva značí úhrny až kolem 30 mm. Některé numerické modely nedávají vydatné srážky na severozápad Čech.