Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Aprílový výhled počasí na léto

Článek byl vydán prvního dubna - na apríla.

Dnes krátce po půlnoci byl na mimořádné konferenci Ústavu pro dlouhodobou Evropskou předpověď představen očekávaný výhled počasí na léto. Vědci pomocí logaritmického pravítka sestavili komplexní předpověď na celé léto a slibně rozhodně nezní. Závěry jsou takové, že do Evropy v polovině května začne proudit velmi chladný vzduch z Ruska a konec jeho přílivu je v nedohlednu. Podle předpovědí nejdříve obsadí pobaltské země a poté bude pokračovat dále přes střední Evropu až do centrálního Středomoří. Nevyhnete se mu ani na dovolené v oblíbeném Chorvatsku nebo Španělsku. Pokazí tak celé evropské léto, které v jiných letech přinášelo krásné a bezproblémové počasí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat jen kolem 10 °C i v červenci a většina měsíce proprší. Příznivěji nebude ani v srpnu, kdy má navíc na konci měsíce na horách napadnout sníh. Tuto informaci s nadšením přivítali jen provozovatelé lyžařských areálů, kteří v letošní zimě vůbec nezahájili sezónu. Podle Martina Jardy ze střediska April v Krušných horách je to velmi dobrá zpráva a již připravují program na letní lyžařskou sezónu. Někteří provozovatelé uvažují také o zavedení nudistických sjezdovek.

Na nepříznivou předpověď reagovali představitelé všech evropských zemí, kteří nyní usilovně řeší, jak předejít přílivu chladného vzduchu z Ruska. Jediným řešením je zřejmě mnohem silnější prosazení západního proudění z Atlantiku, kde se tvoří hluboké tlakové níže, které dovedou chladný vzduch zahnat daleko k severu. Ostatně se tak dělo celou letošní zimu, kdy k nám stále proudil teplejší vzduch od západu nebo jihozápadu. Český prezident Miloš Zeman uvedl, že nebezpečí přílivu chladného vzduchu z Ruska vyřeší s Borisem Jelzinem. O chvíli později byl zachycen v pražském supermarketu s nákupním košíkem plným vodky a se slovy, že zimu tenhle nápoj zažene vždy.

Počasí
Na konferenci Ústavu pro dlouhodobou Evropskou předpověď byla oznámena předpověď na léto, vypočtena byla pomocí logaritmického pravítka.