Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Výhled počasí na letní prázdniny

V pátek začaly letní prázdniny – období, kdy jsou předpovědi počasí sledovány obzvláště často. Lidé samozřejmě chtějí vědět nejen, jak bude v nejbližších dnech, ale pokud možno i to, kdy si naplánovat dovolenou, tedy předpověď dlouhodobou. Prázdniny tak představují zvýšený tlak na meteorology, aby takovéto prognózy vydávali. Což ale není zrovna jednoduché a často ani možné.

Jaký je tedy nyní výhled na letošní letní prázdniny v Česku? Po tropické sobotě (hlavně ve východní polovině Česka) se za studenou frontou v neděli 3. 7. citelně ochladí – maxima budou jen slabě nad 20 °C. První červencový týden je ještě v dostupnosti klasických a vcelku úspěšných předpovědních modelů – a ty se vcelku shodují na tom, že počasí bude sice poněkud proměnlivé, ale hlavně v pondělí, ve čtvrtek a v pátek většinou slunečné a beze srážek. Sváteční dny přinesou přechodně víc oblaků i přeháněk, případně bouřek. Příští víkend už je nejistota větší, americký model GFS počítá spíš s chladnější (a vlhčí) variantou, model evropský, ECMWF naopak s proniknutím teplého vzduchu od jihozápadu ukončený bouřkami.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď srážek a teploty v příštím týdnu

A co bude dál, po 10. červenci? Tady už možnosti klasických předpovědí končí a nastupují předpovědi dlouhodobé, resp. sezónní. Ty ale umožní odhadnout jen jakýsi trend či základní charakter daného počasí. Podle čerstvého dlouhodobého výhledu ČHMÚ (vydaného 2. 7.) by zbytek července měl být teplotně průměrný, přičemž týdny od 10. a 17. 7. teplotně průměrné až slabě nadprůměrné (maxima v průměru kolem 25 °C), poslední týden července pak spíš o něco málo chladnější (obr. 1).

Počasí
Obr. 1: Předpověď týdenního rozpětí průměru minimálních a maximálních teplot v červenci podle ČHMÚ - nejchladnější bude zřejmě úvod a závěr měsíce, zdroj: ČHMÚ

U srážek červencový výhled počítá spíš s průměrnými úhrny, které ale samozřejmě může výrazně ovlivnit lokální bouřková a přeháňková činnost.

Podíváme-li se na nejčerstvější předpověď (vycházející z období 20. až 30. června 2016) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System), i ta očekává červenec teplotně průměrný (obr. 2). U srážek je rovněž předpoklad průměrného měsíce.

Počasí v létě
Obr. 2: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro červenec 2016 podle modelu CFS - nadprůměrné teploty se očekávají jen na východě Evropy, západní Středomoří bude naopak o něco chladnější než je obvyklé, zdroj: NOAA

Pokud jde o srpen, tam už je předpovědních materiálů k dispozici ještě méně. Už zmíněný americký CFS počítá opět s měsícem teplotně i srážkově průměrným (obr. 3).

Výhled počasí na léto
Obr. 3: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro srpen 2016 podle modelu CFS, zdroj: NOAA

Konečně, sezónní předpovědní model britské povětrnostní služby udává výhled na nejbližší 3 měsíce – podle něj by období červenec až září 2016 mělo s největší pravděpodobností být buď teplotně průměrné nebo nadprůměrné.

Shrneme-li výše uvedené, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by letošní prázdniny měly být podobně horké jako ty loňské – vpády velmi teplého vzduchu se sice určitě vyskytnou, nebudou ale zřejmě tak urputně dlouhé jako vloni. Jiná otázka je, jak to bude s bouřkami – zda i nadále téměř každá studená fronta přinese silné bouřky s kroupami, případně i dalšími nebezpečnými jevy, jako tomu je doposud.