Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Říjnové sezónní výhledy preferují teplou zimu

Jaká bude následující zima? Klasická otázka, která se každoročně objevuje už v létě, během podzimu pak jejich četnost nabírá na intenzitě. A protože jsme se přehoupli do druhé poloviny podzimu, podívejme se, co o blížící se zimě zatím říkají sezónní předpovědi, které jsou aktuálně k dispozici.

Výhled Britské povětrnostní služby (obr. 1) předpokládá, že letošní zima bude s největší pravděpodobností jako celek teplotně nadprůměrná. Tuto variantu očekává s 60- až 70procentní pravděpodobností. Zhruba 20procentní je pak šance na teplotně průměrnou zimu, pro variantu chladnější zimy než obvykle počítá pravděpodobnost jen kolem 10 procent. Mimochodem, teplotně nadprůměrná zima je přitom preferována prakticky pro celou Evropu.

Zima
Obr. 1: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro zimu (období prosinec 2019 až únor 2020), zdroj: Metoffice.gov.uk

Sezónní výhledy se také počítají v Evropském centru pro střednědobou předpověď. Ani jejich výstupy milovníky tuhých mrazů a přívalů sněhu nepotěší, naopak. Všechny tři zimní měsíce by totiž měly být teplotně nadprůměrné s očekávanou odchylkou 1,2 až 1,7 °C, přičemž jako relativně nejteplejší vychází únor.

Nejčerstvější výhledy (z kontrolního období 5. až 14. října 2019) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System) rovněž potvrzují očekávání teplotně nadprůměrné zimy (obr. 2). Teplejší by měly být všechny tři měsíce, předpokládaná odchylka se pohybuje mezi 1 a 2 °C. Taky toto centrum předpokládá, že ve srovnání s dlouhodobým průměrem by relativně nejteplejší měl být únor (odchylka přes 2 °C).

Zima
Obr. 2: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé zimní měsíce podle modelu CFS, zdroj: NOAA.gov

Z hlediska srážek bývá sezónní předpověď tradičně zatížena výrazně větší nejistotou než u teploty vzduchu. Britský model jednotlivým kategoriím (nadprůměrné, průměrné a podprůměrné srážky) přisuzuje podobnou pravděpodobnost. Americký model předpokládá, že v jednotlivých měsících se úhrny nebudou výrazněji odlišovat od dlouhodobého průměru. A evropský model je na tom podobně, snad jen únor by měl být srážkově bohatší (což ale vzhledem k vysokým teplotám znamená převahu dešťových srážek).

Současné výhledy na zimu tedy jednoznačně preferují teplejší zimu, a to pro všechny tři měsíce, od prosince po únor. Jde samozřejmě o ještě poměrně vzdálené období, takže se výhledy můžou během listopadu změnit, nicméně zdá se, že trend výskytu převážně nadprůměrně teplých zim letos narušen nebude.