Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Vzduch se vyčistil a umožnil výhled na Alpy, z Šumavy byl vidět 230 km vzdálený Großglockner

Jedním z mála míst, odkud v Česku můžete pozorovat Alpy, jsou hřebeny Šumavy. Potřebná je k tomu ovšem vynikající dohlednost, která nastává jen při specifických meteorologických podmínkách. Dohlednost ovlivňuje především vlhkost a množství prachu ve vzduchu. Pro vynikající dohlednost je potřebná nízká vlhkost (cca pod 30 %) a velmi nízké množství prachu ve vzduchu (viz článek Kdy je nejlepší dohlednost). Nízká vlhkost se vyskytuje pravidelně během roku. Z prachovými částicemi je to problematičtější. Ty jsou vlivem znečištění téměř neustále ve vzduchu přítomny. Do vyšších vrstev atmosféry se nedostávají během inverzí, které fungují jako poklice a prachové částice drží ve vrstvě při zemi. Nad nimi je potom vzduch čistý. Do této vrstvy čistého vzduchu se během inverzí dostanete právě na hřebenech Šumavy, odkud potom můžete pozorovat hřebeny Alp.

Nejčastějším obdobím, kdy se u nás vyskytují silné inverze, jsou podzim a zima. Právě z tohoto období pochází i většina pozorování Alp ze Šumavy. Vidět jsou potom i několikrát za měsíc. Naopak zřídkakdy můžete pozorovat Alpy ze Šumavy během jara a léta. V těchto měsících se totiž nevyskytují dostatečně silné inverze. Vzácnou výjimkou byl ovšem včerejší den. Z hřebenů Šumavy byly skvěle pozorovatelné i více než 200 km vzdálené vrcholy Alp. V hladině kolem 1000 m n. m. totiž klesla vlhkost na hodnoty kolem 20 % a ranní inverze vyčistila vzduch v této hladině. Je otázkou, jak moc čistší vzduch a tím pádem lepší dohlednost souvisela i s nižší průmyslovou aktivitou v důsledku probíhající pandemie.

Dubnové Alpy z Boubína
Jedním z míst, odkud nejčastěji pochází snímky Alp z našeho území, je Boubín. Na jeho vrcholu se nachází pěkná dřevěná rozhledna umožňující kruhový výhled do okolí. Na vrchol vede necelých 5 km dlouhá lesní cesta z Kubovy Hutě. Z parkoviště vystoupáte o 400 výškových metrů a ocitnete se na vrcholu Boubína, který je s 1362 m n. m. jedním z nejvyšších vrcholů Šumavy.

Právě na vrchol Boubína jsme se vydali i včera a zachytili odtud Alpy při vynikající dohlednosti. Vidět byl i 230 km vzdálený Großglockner, který je nejvyšší horou Rakouska a leží jen 40 km od hranic s Itálií. Níže si můžete prohlédnout fotografie dubnových Alp ze Šumavy. V dubnu přitom Alpy bývají ze Šumavy takto dobře vidět jen jednou za pár let.

Boubín - výhled
Výhled na Alpy z Boubína dne 16. dubna 2020

Boubín - výhled
Výhled na Alpy z Boubína dne 16. dubna 2020 - popis viditelných vrcholů

Boubín - výhled
Výhled na Alpy z Boubína dne 16. dubna 2020

Boubín - výhled
Výhled na Alpy z Boubína dne 16. dubna 2020 - popis viditelných vrcholů

Boubín - výhled
Výhled na českou krajinu včetně Temelína z Boubína dne 16. dubna 2020