Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Tlaková výše přinese ustálené počasí

První polovina března do Česka přinášela často silný vítr i vydatné srážky. V minulém týdnu značné škody způsobila vichřice. Včera naopak hlavně na Šumavě po vydatných deštích stoupaly hladiny řek. Ty dnes již naštěstí opět klesají, neboť srážky ustaly. Velmi proměnlivé počasí v příštím týdnu skončí a naopak nás čeká ustálené počasí pod vlivem tlakové výše, které se obejde bez výrazných výkyvů.

Zítra k nám po přechodu studené fronty pronikne chladný vzduch. Nejvyšší denní teploty se tak v prvních dnech týdne budou pohybovat kolem 7 °C. V noci a ráno (hlavně v úterý a ve středu) se očekávají mrazy. S větrem musíme počítat jen v pondělí, kdy se ještě mohou vyskytnout nárazy do 50 km/h. V úterý ovšem začne slábnout a od středy bude už jen slabý. Ve středu se také protrhá oblačnost a na obloze převládne jasno až polojasno. Nad střední Evropu se totiž ve středu nasune střed tlakové výše. Spolu s ní začnou od středy stoupat teploty (hlavně denní maxima). V pátek naměříme jarních 13 °C až 17 °C (oproti úvodu týdne se tak oteplí až o 10 °C). Vítr navíc bude jen slabý a nebude tak již snižovat naši pocitovou teplotu. Po dlouhé době (od konce února se u nás téměř každý den vyskytuje nárazový vítr) si tak odpočineme od větrného počasí.

Počasí
V příštím týdnu nás čeká ustálené počasí - sníh na horách začne opět odtávat ve druhé polovině týdne, kdy se oteplí. Tání bude ovšem jen pozvolné a vzestupy řek již nezpůsobí.