Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

Tajfun Wipha se žene na Japonsko

Dalším strašákem ostrovů poblíž východního pobřeží Asie je tajfun Wipha, který je aktuálně vzdálen od japonského Yokosuka méně než 1400 km. Jedná se o již osmý tajfun v oblasti západního Pacifiku a svou silou se v poledne našeho času označoval kategorií 3 (včera dokonce i 4) z pětistupňové stupnice. Japonská meteorologická služba si jej začala více všímat od 8. října, kdy byl ještě ve stádiu tlakové níže. Jako tropická bouře je klasifikován od 11. října a jako tajfun vstoupil v povědomí o den později. Tlak vzduchu se v oblasti jeho středu pohybuje jen okolo 930 hPa. Jen pro srovnání, nejnižší zaznamenaná hodnota tlaku v České republice je 970,1 hPa. Podle zpráv z 11:00 našeho času se nacházel jeho střed na souřadnicích 23,6° s. š. a 134,5° v. d., pohyboval se rychlostí 25 km/h směrem SSZ. Maximální rychlost větru dosahovala poblíž oka až 160 km/h, s nárazy 230 km/h.

Wipha zasáhne japonské ostrovy
Předpokládá se, že během zítřejšího dne by měl tajfun slábnout a klesat by mělo i jeho ohodnocení na škále síly tajfunů. Měnit se bude také směr jeho pohybu a to až na SSV. I přes nižší aktivitu se očekává, že by měl na přelomu úterý a středy zasáhnout zejména východní pobřeží japonského ostrova Honšú a způsobit může nemalé komplikace v podobě záplav a silného větru.

Tajfun Nari zasáhl Vietnam
Řadu komplikací v současné době působí tajfun Nari, který se z Filipín přesunul nad Vietnam. Na severu Filipín si v předchozích dnech vyžádal 13 obětí.

Tip: Aktuální satelitní snímek východní Asie

Tajfuny
Satelitní snímek východní Asie dnes ve 14:00 - poblíž japonských ostrovů je tajfun Wipha, Vietnam zasáhl tajfun Nari Zdroj: DWD.de