Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Teplotně i srážkově normální začátek května, pozor si musíme dát na přízemní mrazíky

Po teplotně výrazně podprůměrném dubnu je před námi normální úvod května. Dnes teploty zamíří až na 20 °C. Zítra se ale vlivem přechodu studené fronty ochladí, ale ne nijak výrazně a jen přechodně. I tak si v tomto týdnu musíme dát pozor na přízemní mrazíky.

V úterý bude na obloze většinou oblačno nebo zataženo a přidají se přeháňky. Nejčetnější budou odpoledne, kdy ojediněle, v západní polovině Čech místy, zabouří. Denní maxima vystoupí na 13 °C až 17 °C. Ranní minima budou kolem 8 °C.

Fronta
Synoptická situace v úterý v poledne - přes naše území přejde studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Středa začne rozdílným počasím. Na severozápadě ráno bude slunečno s teplotami jen kolem 3 °C a četnými přízemními mrazíky. Naopak na jihovýchodě a východě bude zataženo a hlavně v oblasti Beskyd deštivo s teplotami kolem 9 °C. Během odpoledne postupně na celém území převládne polojasno a teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C.

Ve čtvrtek ráno budou teploty jen mezi 0 °C až 4 °C a musíme počítat s četnými přízemními mrazíky. Na obloze bude zpočátku slunečno, ale během dne bude přibývat hlavně vysoké oblačnosti. Teploty vystoupí na 14 °C až 18 °C.

Teploty
Očekávané přízemní teploty (v 5 cm) ve čtvrtek ráno, zdroj: ventusky.com

V pátek se ještě více oteplí. Ranní minima budou mezi 3 °C až 7 °C a odpolední maxima mezi 16 °C až 20 °C. Během dne se ale od západu přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Přeháňky se místy čekají i o víkendu a teploty budou kolem 17 °C. Nebezpečí ranních mrazíků už pomine.

Teploty
Očekávané teploty v pátek odpoledne - dostanou se opět až k 20 °C, zdroj: ventusky.com