Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Západ a sever Čech zasypou přívaly sněhu

Zítra přes naše území bude postupovat zvlněná studená fronta. Ta přinese zejména do Čech vydatné srážky. Zároveň k nám začne postupně pronikat chladný (původem arktický) vzduch. V Česku začne zima. S tím souvisí řada nebezpečných meteorologických jevů, před nimiž varuje také ČHMÚ. Upozornění platí pro celé území před náledím, které se v Čechách začne tvořit zítra večer, na Moravě a ve Slezsku až v pátek večer.

Západ a sever Čech čeká vydatné sněžení
Druhé upozornění na silné sněžení s velmi vysokým stupněm nebezpečí platí pro kraje Liberecký, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský (pro polohy od 500 m) od zítřejších 06:00 až do 23:00. V těchto krajích se očekávají nejvydatnější srážky a zároveň zde bude nejchladněji. Sněžení dosáhne intenzity až kolem 5 cm za 3 hodiny. Na západě a severozápadě Čech napadne 5 až 15 cm, na horách 20 až 30 cm, v Krušných horách až 40 cm nového sněhu. Postupně bude v Čechách déšť přecházet ve sněžení i v nížinách, nová sněhová pokrývka zde dosáhne 0 až 5 cm. Na Moravě a ve Slezsku se sněhové srážky vyskytnou ve čtvrtek až v nočních hodinách v polohách nad 600 m (sněžení zde ovšem bude jen slabé).

Čerstvý vítr
V Čechách zítra zesílí čerstvý západní až severozápadní vítr. V nárazech dosáhne rychlosti kolem 54 km/h, na horách kolem 72 km/h. Vlivem čerstvého větru se budou místy tvořit sněhové jazyky.

Tip: Předpověď srážek v ČR

Srážky
Srážky za celý zítřejší den - zpočátku budou dešťové, během dne od severozápadu sněhové. Právě na západě a severu Čech spadne sněhu nejvíce.