Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě zpočátku doznívající déšť, postupně většinou slunečno

Na západě spadlo i přes 70 mm srážek, stouply hladiny řek

Vydatné deště a bouřky s přívalovými srážkami včera k večeru zasáhly západ Čech. Během noci se potom vyskytl trvalý a vydatný déšť, který pokračuje na západě i nyní, ale během dopoledne již bude slábnout a částečně ustávat. Celkově spadlo na západě Plzeňského kraje i přes 70 mm srážek. Nejvíce naměřila soukromá stanice v Horšovském Týně, která zaznamenala 98,1 mm srážek. Z profesionálních stanic nejvyšší úhrn naměřila stanice Staré Sedlo - Darmyšl pod Přimdou, kde to bylo 78,3 mm. Lehce přes 70 mm srážek naměřili i v Tachově nebo Plané.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zdroj: hydro.chmi.cz

Toky
Hladina řeky Radbuzy ve Stankově (modrou čárou je znázorněna předpověď hladiny), zdroj: pvl.cz

Vydatné srážky na západě Plzeňského kraje působily škody. Hasiči zaznamenali desítky výjezdů. Nejhorší byla situace v Blížejově na Domažlicku, kde voda z polí zaplavila řadu ulic i domů (viz fotografie níže). V noci začala také výrazně stoupat Radbuze. Ve Stankově aktuálně dosahuje 2. SPA. Ze včerejších 33 cm stoupla na dnešních 205 cm. Dopoledne může krátce dosáhnout až na 220 cm, tedy hranici 3. SPA. Potom začne klesat. V Plzni by během dne Radbuza mohla dosáhnout na 1. SPA. Větší problémy by ale stoupající řeky už způsobit neměly. Déšť totiž už ustává.


Od pátku se k nám ovšem opět vrátí lokální bouřky s přívalovými srážkami s úhrny až 30 mm a kroupami. V takto výrazně nasycené oblasti potom mohou způsobovat rychle škody.