Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku často slunečno, odpoledne a večer přeháňky a bouřky, i silné

Vyskytla se u nás jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let

V noci na dnešek se na Zemi vyskytla jedna z nejvýraznějších polárních září za desítky let. Krásně byla pozorovatelná i z našeho území. O její výjimečnosti svědčí i to, že ji šlo pozorovat až z Kanárských ostrovů. U nás byla vidět velmi dobře i pouhým okem a to v několika vlnách. První výrazná se objevila už po setmění, poté zeslábla, ale kolem půlnoci opět výrazně zesílila. Pozorovatelné bylo celé spektrum barev, což je takto na jihu výjimečné. Podobná se u nás objevila naposledy v roce 2003.

Záře
Polární záře kolem půlnoci nedaleko Tábora

Záře
Polární záře krátce po setmění nedaleko Tábora

Záře
Polární záře nedaleko Tábora - dobře patrná je modrá, zelená i červená barva, zdroj: snímky Lukáše Rongeho a Jana a Dáši Drahokoupilových z Amatérská meteorologická společnost

Záře
Polární záře nedaleko Tábora, zdroj: snímky Lukáše Rongeho a Jana a Dáši Drahokoupilových z Amatérská meteorologická společnost

O krásné scenérie se postaral také sníh v Alpách. Ten se při polární záři opticky zbarvil lehce do růžova a obzvláště na fotografiích vytvořil pozoruhodné scenérie (viz snímek z webové kamery na Zugspitze v Německu).

Zugspitze
Snímek z webové kamery na Zugspitze během polární záře, zdroj: foto-webcam.eu

Tzv. K-index (označující sílu geomagnetické bouře) dosahoval hodnot 9 (swpc.noaa.gov), tedy nejvyšších možných. Ze střední Evropy jsou zpravidla polární záře nízko nad severním obzorem vidět při hodnotách tohoto indexu na 8 (ale velmi slabě může být pozorovatelná i při 7).

K-index
Hodnoty K-indexu od 9. do 11. května, zdroj: swpc.noaa.gov

Pozorovatelná může být opět i v noci na zítřek (hodnoty k-indexu totiž stále zůstávají vysoko), kdy ale už bude kromě jihozápadu hodně oblačnosti. Šance na pozorování je ale i v noci na pondělí, kdy bude opět často jasno.