Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

Září je nejteplejší v historii měření, překonalo rekord z roku 1798

Na našem území končí nejteplejší září v historii měření. Nikdy jsme u nás neznamenali tak teplé počasí během září. I na nejdéle měřící stanici na našem území v Praze Klementinu, kde se počasí pravidelně sleduje již od roku 1775, je letošní září nejteplejší. Překonalo tak dlouholetý rekord z roku 1798. Tehdy průměrná teplota v září dosáhla 19,4 °C. Letos bude minimálně 19,6 °C (přesná hodnota bude známá v říjnu, ale při započtení předpovědi teplot na dnešek a zítřek již průměr nemůže klesnout níže). Lehce přes 19 °C se zde průměrná teplota dostala také v roce 2016, 2006, 1999 a 1947.

Září
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu září v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Překonání rekordu potvrzují další stanice na našem území. Například na Milešovce, kde se počasí sleduje již přes 100 let, a na rozdíl od Prahy není měření ovlivněno tepelným ostrovem, je letošní září také nejteplejší za dobu měření. Průměrná teplota letos přesáhne 15 °C, což se zde v září ještě nestalo. Doposud zde bylo nejteplejší září 1999 s průměrnou teplotou 14,8 °C následované zářím z roku 2016 s průměrnou teplotou 14,7 °C.

Září
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu září na Milešovce, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den, zdroj: in-pocasi.cz

Na některých stanicích je letošní září dokonce o více než 1 °C teplejší než doposud nejteplejší. Například na Lysé hoře se v letošním září pohybuje průměrná teplota kolem 13 °C a dosavadní rekord z roku 1999 překonává o 1,2 °C. Září u nás je v průměru o 4 °C teplejší než je běžné. Letos dosažená zářijová teplota odpovídá na řadě stanic běžné teplotě v srpnu! Naposledy jsme u nás nejteplejší měsíc za dobu měření zaznamenali v únoru 2020.

Rekordní je také množství slunečního svitu, ačkoliv ne na všech stanicích. Srážkově je potom září výrazně podprůměrné, ale najdeme v historii srážkově ještě chudší září. Výsledné hodnoty srážek ještě ovlivní očekávaný přechod studené fronty.