Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Zážíváme jeden z nejchladnější závěrů srpna za posledních 30 let

Velká část letošních prázdnin se nesla ve znamení teplotně i srážkově normálního počasí. Závěr srpna už se ovšem normálnosti vymyká a počasí se velmi rychle přehouplo z léta do podzimu. Chladné dny během léta nejsou ničím neobvyklým, ale v současné době se chladné počasí udržuje v podstatě celý týden. Denní maxima jsou tak o 5 °C nižší, než je v tomto období běžné. Teploty se navíc k normálu v srpnu již nevrátí. Oteplovat se začne až s příchodem září. Již nyní je tak jisté, že poslední srpnová dekáda (od 21. srpna do konce měsíce) bude nezvykle chladná. Aktuálně při započtení očekávaných teplot skončí mezi čtyřmi nejchladnějšími za posledních 30 let. Vůbec nejchladnější poslední srpnová dekáda za posledních 30 let se objevila v roce 1998, kdy byla ještě chladnější než letos. Podobně chladný jako letos byl závěr srpna v letech 1993, 2006 a 2014. V roce 2014 a 1993 ovšem teploty snižovaly hlavně chladná rána a častěji než letos se také objevovalo slunce. Podobné počasí jako v závěru letošního srpna jsme tak v posledních 30 letech zaznamenávali naposledy v roce 2006. Nutno podotknout, že před rokem 1990 bychom našli celou řadu ještě chladnějších závěrů prázdnin.

Teplota
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v Praze Ruzyni v srpnu 2021, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den - napdrůměrné teploty u nás byly jen v polovině měsíce, zdroj: in-pocasi.cz

Současné chladné počasí by již na mnohých místech podle regulí mohlo odstartovat topné období. Dodávka tepelné energie se zahajuje v období, když průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě od 1. září poklesne pod 13 °C ve 2 dnech po sobě následujících a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty v další den. Přitom například v Praze včera průměrná teplota činila 12,5 °C a podobné hodnoty se očekávají i dnes a v příštích dnech. Splněna není paradoxně jen podmínka toho, že ještě nenastalo září a je stále srpen, kdy se ostatně tak nízké teploty běžně nevyskytují. Současné počasí odpovídá spíše přelomu září a října.

Současné chladné počasí je tak v kontextu posledních 30 let výjimečné, ale i tak není zcela extrémní. Zajímavé bude i letošní vyhodnocení prázdnin a meteorologického léta. Červen byl teplotně silně nadnormální a srážkově normální. Červenec byl srážkově i teplotně průměrný. Srpen naopak bude zřejmě teplotně podprůměrný (právě díky současnému velmi chladnému počasí) a srážkově průměrný nebo nadprůměrný. Během tří měsíců se u nás tak vystřídala pestrá škála počasí.