Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V Atlantiku vznikla bouře Zeta, počet tropických cyklón směřuje k rekordu

V Atlantiku se dnes zformoval další tropický cyklón, který dostal jméno Zeta. V příštím týdnu se přesune do Mexického zálivu a zesílí na hurikán zřejmě nejnižší první kategorie. Na pobřeží USA by měl dorazit v polovině příštího týdne zřejmě poblíž New Orleans. V Atlantiku se letos vyskytlo již 27 pojmenovaných tropických bouří. To je extrémně vysoký počet. Již před několika týdny došla všechna jména, která byla pro letošní sezonu připravena. Aktuálně se tak používají k pojmenování písmena řecké abecedy. A právě aktuální bouře Zeta se stala 27. pojmenovanou bouří v Atlantiku a vyrovnala tak rok 2005, kdy bylo za celou sezonu v Atlantiku také 27 pojmenovaných bouří. Tehdy se tropická bouře Zeta vytvořila na konci prosince (nezesílila až na hurikán a zůstala nad oceánem). Tropické cyklóny se v Atlantiku přitom systematicky sledují již od roku 1850 (viz HURDAT).

Zeta
Mapa nárazů větru dnes odpoledne (Střední Amerika) - tropická bouře Zeta se nachází jižně od Kuby, zdroj: ventusky.com

Letošní hurikánová sezona ovšem ještě nekončí. Do konce roku ještě zbývá několik týdnů a lze očekávat zformování další tropické bouře a tím i překonání rekordu z roku 2005. Další bouře potom ponese jméno Éta, které ještě nikdy v historii pozorování nebylo pro pojmenování použito.

K Evropě míří hurikán Epsilon
Nad Atlantikem se aktuálně nenachází jen bouře Zeta, ale také hurikán Epsilon, který postupuje k Evropě (viz Ventusky). Ten se ovšem v příštích hodinách přemění do běžné tlakové níže a ovlivní v příštím týdnu především Island a Britské ostrovy. Fronta spojená s tímto systémem potom ve středu ovlivní i počasí ve střední Evropě. Nad naším územím se ovšem tato fronta projeví zřejmě jen zvětšenou oblačností a ojedinělým deštěm.

Epsilon
Mapa nárazů větru v pondělí odpoledne (Evropa) - pozůstatky hurikánu Epsilon (přeměňující se v tlakovou níži) se budou nacházet západně od Evropy, zdroj: ventusky.com