Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Končící zima patří kromě hor mezi deset nejteplejších za posledních 100 let

Dnešním dnem začalo meteorologické jaro a skončila meteorologická zima zahrnující období od prosince do února. Letošní zima u nás byla opět teplotně nadprůměrná. Prosinec byl ještě srážkově i teplotně průměrný. V lednu už se ale situace změnila. Srážkově byl sice normální, ale teplotně již nadnormální. Ještě více teplotně nadnormální byl následně únor. Srážkově byl opět normální (ačkoliv s velkými rozdíly mezi srážkově nadprůměrnými horami a srážkově podprůměrnými nížinami).

Uplynulá meteorologická zima patří na většině stanic mimo hory mezi deset nejteplejších za posledních 100 let. Celkově byla teplejší než minulá zima, ale chladnější než předminulá. Například v Praze Libuši byla průměrná teplota za zimu 3 °C. Pro srovnání minulá zima zde měla průměrnou teplotu 1,4 °C a vůbec nejteplejší tu byla zima v roce 2006/2007, kdy průměrná teplota dosáhla na 4,4 °C.

Teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce února na stanici Praha - Libuš, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.

V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje již od roku 1775, měla zima 2021/22 průměrnou teplotu 4,6 °C, což znamená odchylku +2,3 °C od normálu 1991-2020. Tato zima se svojí průměrnou teplotou zařadila na 4. místě z 247 dosavadních zim od roku 1775 (infomet.cz). Nejteplejší zima zde od roku 1775 byla v roce 2006/07 s průměrnou teplotou 5,8 °C, druhá nejteplejší byla zima 2019/2020 s průměrnou teplotou 5,1 °C a třetí nejteplejší byla zima 2015/16 s průměrnou teplotou 4,9 °C.

Specifikum pro uplynulou zimu bylo, že výrazně menší odchylku od normálu měla zima na horských stanicích. Například na Lysé hoře nebo na Šeráku se zařadila mezi teplotně normální zimy. S klesající nadmořskou výškou ovšem teplota vzrůstala k nadnormálním hodnotám. Částečně to souviselo s malým množstvím inverzních situací, při kterých je na horách teplo a v nížinách naopak chladno. Uplynulá zima totiž byla větrná. Na většině stanic šlo o největrnější zimu za posledních 10 let. Nutno ovšem podotknout, že mezi lety 1980 až 2000 se u nás vyskytla celá řada ještě větrnějších zim. Období posledních 10 let bylo z pohledu rychlostí větru klidné.

Srážkově byla letošní zima normální, na horách často nadnormální. I díky tomu hory hlásí dostatečné zásoby sněhu. Na hřebenech aktuálně leží sněhu nadprůměrné množství. Nejvíce sněhu leželo na Černé Hoře v Krkonoších dne 23. února, kdy tu bylo 189 cm sněhu.

Sníh
Vývoj sněhové pokrývky na Černé Hoře v Krkonoších od 10. ledna do konce února, zdroj: hydro.chmi.cz

Nižší polohy se sněhu dočkaly v podstatě jen v prosinci (9. prosince napadlo na jihu Moravy i 20 cm sněhu). Naopak v lednu a únoru sníh rychle tál i ve středních polohách a v nížinách se často udržel jen pár hodin.