Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Zima přichází nebo nepřichází?

V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladnější vzduch. Ochlazení se projevilo zejména v místech, kde se v předchozích dnech netvořila nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty se tak dnes a zítra budou pohybovat většinou mezi 3 °C až 7 °C. Stále se ovšem jedná o nadprůměrné hodnoty. Další vlna ochlazení nás čeká v noci ze soboty na neděli, kdy přejde přes naše území druhá studená fronta. V neděli tak budou teploty mezi 1 °C až 5 °C, což se již začíná blížit dlouhodobým průměrům a ve vyšších polohách může bez problémů sněžit. V noci bude navíc mrznout při vyjasnění na celém území.

Studený vzduch nepronikne hluboko do Evropy
Další vlny ochlazování v příštím týdnu jsou ovšem nejisté. Současné numerické modely očekávají spíše ustálené denní teploty kolem 3 °C. Studený vzduch se totiž bude držet na severu Evropy a jeho proniknutí hluboko do Evropy je nepravděpodobné. Česko tak bude ležet na rozhraní chladného vzduchu na severu a teplejšího na jihu. I přesto bude chladněji než v tomto týdnu a na horách bude možné po několika týdnech teplého počasí opět uměle zasněžovat. Ze změny charakteru počasí tak mohou mít radost hlavně provozovatelé lyžařských areálů.

Teploty v Evropě - na severu Evropy nyní teploty klesají až pod -20 °C, v minulých dnech zde přitom panovaly také rekordně vysoké teploty (kolem bodu mrazu).

Teploty
Nejvyšší denní teploty v úterý - v Česku budou kolem 3 °C, chladnější vzduch se bude držet na severu Evropy, zdroj: Meteoblue.com