Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Nadprůměrně teplo, kvůli saharskému prachu místy více vysoké oblačnosti

V novém týdnu výrazné ochlazení, na horách opět napadne sníh a sněžit může i mimo hory

V novém týdnu nás čeká výrazná změna v charakteru počasí a čeká nás nejdelší souvislé období podprůměrných teplot od druhého lednového týdne. Teploty budou v novém týdnu v průměru o 6 °C nižší, než je v polovině dubna běžné. Nyní jsou naopak o zhruba 8 °C vyšší než je běžné. Půjde tak o výrazné ochlazení hlavně v kontrastu se současným velmi teplým počasím. Ochlazení přinese i riziko ranních mrazů. V nejvyšších horských polohách se objeví i celodenní mrazy.

Ochlazovat se začne v pondělí. Z nedělních 19 °C až 23 °C, na jihovýchodě až 26 °C, klesnou v pondělí na 13 °C až 17 °C. Na západě se začne rozfoukávat i čerstvý vítr. V úterý bude ochlazování pokračovat. Denní maxima už budou jen kolem 10 °C a pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr. Často bude pršet. Hlavně v Čechách půjde nad 900 m, na severu i nad 800 m, o srážky smíšené nebo sněhové. Na horách už se začne tvořit sněhová pokrývka, zatím ale jen slabá a bude odtávat.

Vítr
Maximální nárazy větru za úterý - čeká nás četrstvý vítr, zdroj: ventusky.com

Ve středu budou ranní minima kolem 3 °C, denní maxima potom vystoupí na hodnoty kolem 10 °C. K tomu se často čekají přeháňky, od 700 m sněhové. Na horách napadne pár centimetrů sněhu.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let ve středu odpoledne - do většiny Evropy pronikne chladný vzduch

Srážky
Očekávané srážky ve středu odpoledne - na většině území se čekají přeháňky nebo déšť (ojediněle zabouří), na horách budou sněhové, zdroj: ventusky.com

Ve druhé polovině týdne modely aktuálně očekávají ještě další zesílení přílivu studeného vzduchu. Denní maxima zřejmě budou kolem 7 °C a ráno se mohou objevovat mrazy. Spolu s tím dále klesne hranice sněžení. Na horách bude sníh zůstávat a může napadnout i přes 10 cm. Množství srážek je ale aktuálně nejisté. Některé modely čekají spíše hodně srážek a oblačnosti, což by znamenalo menší riziko ranních mrazů. Jiné naopak méně srážek, ale naopak četnější a výraznější ranní mrazy. Předpověď na druhou polovinu týdne se ještě bude upřesňovat. V každém případě bude ochlazení nebezpečné pro rozkvetlou přírodu.

Teploty
Jeden ze scénářů teplot v pátek odpoledne - nejvyšší teploty budou jen kolem 7 °C a ráno bude mrznout na většině území, zdroj: ventusky.com