Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Zima byla mimořádně teplá a suchá

Uplynulé zimní měsíce (prosinec, leden a únor) do Česka přinášely pravidelně teplý vzduch od jihu nebo západu, při kterém v zimě panují nadprůměrné teploty. Letošní zima byla teplotně výrazně nadprůměrná, nikoliv však rekordní. Například v Praze Libuši činila průměrná teplota za zimu 2,3 °C. V zimě 2006/2007 to bylo až 4,3 °C. Teplejší zde byla v nedávné minulosti i zima 1989/1990, 1997/1998, 2007/2008 a 1988/1989, ačkoliv u posledních jmenovaných byl rozdíl zanedbatelný. Za celou zimu v Praze Klementinu nebyl překonán jediný teplotní rekord. Teplotně extrémnější byla zima na východě území. V Brně se s průměrnou teplotou 2,1 °C zapsala jako druhá nejteplejší za zimou 2006/2007 (2,7 °C). V Ostravě byla třetí nejteplejší. Jedním z mála míst, kdy byla letos naměřena nejteplejší zima za dobu pozorování, je Lysá hora a Churáňov. Na Churáňově průměrná teplota dosáhla rekordních 0,7 °C. Oproti Praze zde bylo chladněji jen o 1,6 °C, přitom ještě v minulém roce zde byla zima chladnější o 4 °C. Hřebeny hor zažily historicky mírnou zimu. Rekordní teploty se totiž ještě zkombinovaly s podprůměrnými srážkovými úhrny a tím pádem i zanedbatelnou sněhovou pokrývkou.

Tip: Archiv počasí v Česku

Rekordně suchá zima
Pro teplé zimy bývá obvyklé větší množství srážek. Letos tato situace ovšem nenastala. Zima se zapsala jako mimořádně suchá. Na meteorologických stanicích bylo zaznamenáno většinou jen 25% až 60% běžného zimního srážkového úhrnu. Na celé řadě stanic nebylo za dobu pozorování v zimě zaznamenáno tak málo srážek. Na Churáňově spadlo jen 83 mm srážek, což je extrémně málo. I ve srážkově velmi chudé zimě 1972/1973 zde spadlo více srážek (104 mm). Naopak v zimě 2012/2013 to bylo až 323 mm. Právě loňský rok přinášel ve své první polovině vydatné srážky, které na přelomu května a června vyústily až v rozsáhlé povodně. Letos tento typ jarních povodní díky suchu nehrozí. V Praze Klementinu srážkově nejchudší zimou zůstává ta na přelomu let 1893/1894, kdy v Praze Klementinu spadlo jen 16 mm srážek. Oproti tomu spadlo v této zimě v Praze více než dvojnásobné množství srážek.

Sníh vzácností
Kombinace vysokých teplot a sucha se podepsal samozřejmě na sněhové pokrývce, která je pro zimu charakteristická. V Přerově nebo Olomouci ležela sněhová pokrývka jen na začátku prosince a výjimečně lze nalézt na Moravě i obce, kde za celou zimu neležel ani 1 cm sněhu. Konec února byl druhý sněhově nejchudší za posledních minimálně 40 let (Konec zimy sněhově nejchudší od roku 1998, 22.02.2014).

Extrémy hlásil i svět
Extrémní počasí nepanovalo jen na našem území. Velká Británie hlásí srážkově nejbohatší zimu za dobu pozorování počasí. Některé stanice v Alpách naměřily nejvyšší sněhovou pokrývku. Severní Amerika zaznamenává rekordně nízké teploty.

Teploty
Teploty v Praze v lednu - na konci ledna k nám pronikl chladný vzduch, jednalo se o jediný výraznější záchvěv zimy