Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Nástup zimy zatím v nedohlednu, teplejší vzduch k nám bude proudit i nadále

Chladný vzduch se v těchto dnech rozlil do evropské části Ruska, kde se teploty dostávají i hluboko pod bod mrazu. Například kolem Moskvy bylo dnes ráno až -10 °C. Zítra tento arktický vzduch dorazí i na Ukrajinu a Bělorusko, kde se již očekávají celodenní mrazy s maximálními teplotami jen kolem -4 °C. Dále na západ se ovšem tento chladný vzduch nedostane a v příštím týdnu se naopak stáhne i z východu Evropy. Ještě více totiž do Evropy zesílí příliv teplého vzduchu z Atlantiku. Na našem území tak v dohledné době nástup zimy nehrozí. Přitom v úplném závěru příštího týdne již začíná 1. prosince meteorologická zima a skončí meteorologický podzim.

Dnes musíme u nás počítat po celý den se zataženou oblohou a občasným deštěm nebo mrholením. Zítra srážky ustanou, ale stále bude většinou zataženo. Utvoří se totiž nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na 8 °C až 12 °C, na západě a jihozápadě Čech na 6 °C až 9 °C. Také po oba víkendové dny bude zataženo nízkou oblačností. Hlavně na horách a na východě Moravy a ve Slezsku se dočkáme slunečné oblohy. Teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, při zmenšené oblačnosti až na 11 °C.

V průběhu příštího týdne postupně ubude nízké oblačnosti a mlh, ale častěji se přidá frontální oblačnost a hlavně ve druhé polovině týdne místy i zaprší. Teploty budou vysoké, většinou kolem 10 °C. To jsou výrazně nadprůměrné hodnoty. Před námi je dokonce nejteplejší závěr listopadu od roku 2009.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Teploty zítra dopoledne v Evropě - na východ bude proudit studený vzduch, více na západ se ovšem nedostane a tak u nás nástup zimy v dohledné době zatím nehrozí.