Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Studené počasí bude pokračovat, v závěru nového týdne se citelně oteplí

Po většinu nového týdne nás čeká pokračování současného studeného počasí (výrazně podprůměrného) s bohatými srážkami. Až v závěru týdne srážky ustanou a teploty se výrazně zvýší, v neděli zřejmě dosáhnou až na 20 °C.

V pondělí ráno budou teploty většinou mezi 0 až -4 °C, na Moravě místy kolem 1 °C. Ráno se místy objeví i slunce, ale během dne bude oblačnosti přibývat. Sněhové přeháňky se objeví hlavně na horách na severu a severovýchodě a během dne jich bude dále ubývat. Sněhu už moc nepřipadne. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na Moravě na 9 °C.

Teploty
Odchylka teplot od průměru za posledních 40 let v pondělí odpoledne - teploty v Evropě budou výrazně podprůměrné, o více než 10 °C, zdroj: ventusky.com

V noci na úterý se opět vyjasní a teploty klesnou 1 °C až -4 °C (spolu s pondělím a pátkem půjde zřejmě o nejchladnější ráno v novém týdnu). Ráno bude slunečno hlavně v severozápadní polovině území, od jihu naopak bude oblačnosti přibývat. Srážky k nám dorazí od jihu během dne. Dopoledne může hlavně na jihu Čech sněžit i mimo hory. Během dne se budou srážky zvolna rozšiřovat k severu. Během dne bude hranice sněžení stoupat a půjde tak kromě hor většinou o slabý nebo mírný déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 5 °C až 9 °C, na východě až na 11 °C.

Srážky
Očekávané srážky v úterý dopoledne - na jihu Čech může na velké části území sněžit, zdroj: ventusky.com

Středa přinese většinou zataženo s deštěm, od 800 m, na západě a severozápadě Čech ráno i níže, na východě naopak až od 1100 m, budou srážky sněhové. Na intenzitě a skupenství srážek se ale modely zatím neshodují (některé očekávají vyšší intenzitu srážek a tím i častější sněžení, jiné naopak sněžení čekají jen na horách a srážky celkově slabší). Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C, na východě až na 9 °C.

Níže
Synoptická situace ve středu v poledne - počasí u nás bude ovlivňovat tlaková níže, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek převládne oblačno až zataženo a na většině území se přidají přeháňky, od 700 m, ráno i níže, budou sněhové. Ojediněle se vyskytnou bouřky. Nejvyšší denní teploty zamíří na 6 °C až 10 °C.

V pátek ráno se vyjasní a díky tomu opět hrozí ranní mrazy. Teploty klesnou na 1 °C až -3 °C. Přes den převládne polojasno až oblačno, zpočátku i skoro jasno. Srážky už se nečekají. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 9 °C až 13 °C.

Většinou slunečno aktuálně modely čekají o víkendu. A teploty začnou výrazně růst. V sobotu zamíří na 14 °C až 18 °C, v neděli zřejmě na 16 °C až 20 °C. Některé modely dokonce čekají další oteplení v dalším týdnu a s tím i výskyt letních 25 °C.

Teploty
Očekávané teploty v neděli odpoledne podle modelu ICON (podobné čeká i model ECMWF), zdroj: ventusky.com