Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně odpoledne a večer často přeháňky, déšť a bouřky i s vydatnými srážkami

O víkendu přijde pravá zima, na řadě míst napadne sníh

Již včera teploty celý den zůstaly kolem bodu mrazu. Šlo ale jen o přechodné ochlazení. Dnes k nám opět pronikne teplejší vzduch a denní maxima zamíří na 4 °C až 8 °C. K tomu začne večer zesilovat vítr a v noci na zítřek může být až silný. Zítřejší ráno potom přinese teploty kolem 5 °C. Během dne se ovšem bude ochlazovat. Pronikat k nám totiž začne studený vzduch. K tomu často musíme počítat se srážkami, které postupně začnou přecházet do sněhových přeháněk (během odpoledne ve všech polohách).

Zima
Před námi je nástup zimy, na velké části území napadne o víkendu sníh

V sobotu ráno již budou teploty kolem bodu mrazu a vyskytovat se budou sněhové přeháňky. Na zhruba polovině území může být sobotní ráno již sněhobílé (a to i v nížinách). Většinou půjde o poprašek, ale na horách to bude až 10 cm čerstvého sněhu. Další sněžení se u nás objeví během dne. Vlivem čerstvého větru se budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky. Denní maxima vystoupí na -1 °C až 3 °C. V nižších polohách tak bude sníh tát. V noci na neděli ale teploty všude klesnou pod bod mrazu a sněhová pokrývka se opět bude tvořit při sněhových přeháňkách místy i v nížinách.

Teploty
Očekávané teploty v sobotu po poledni, zdroj: ventusky.com

V neděli během dne potom naměříme -2 °C až 2 °C. Místy, hlavně na horách, se objeví sněhové přeháňky. Celkově za víkend na horách napadne kolem 20 cm sněhu. Ve středních polohách to bude od 5 do 10 cm a v nížinách většinou pár centimetrů, které zde budou tát. Na více než polovině území bude v neděli večer ležet sníh.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka v neděli večer - na horách za víkend napadne kolem 20 cm sněhu, zdroj: ventusky.com

V novém týdnu bude zimní počasí pokračovat. Ráno bude na celém území mrznout a denní maxima zřejmě od středy zůstanou pod bodem mrazu i v nížinách. Před námi je tak již nástup zimy a na horách nastanou ideální podmínky pro lyžování.