Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Od jihovýchodu postupně srážky, někde i zabouří

Do Česka se zpožděním přichází zima

Dnes k nám od severu začíná proudit chladný vzduch. Během dne se tak teploty nebudou příliš zvyšovat (naopak budou spíše klesat) a déšť bude přecházet ve sněžení. Již ráno se sněhové vločky objevily na mnohých místech severních a středních Čech. Sníh po dlouhé době napadl například v Praze, kde ráno ležel 1 cm sněhu (z profesionálních stanic se jednalo o druhou nejvyšší novou sněhovou pokrývku na našem území). V souvislosti s ochlazením je třeba věnovat pozornost možnosti tvorbě náledí. V noci na zítřek již na celém území teploty klesnou pod bod mrazu a místy bude sněžit. Zítřejší ráno tak bude na některých místech sněhobílé. Zítra během dne sněžení postupně ustane, ale teploty se již nebudou šplhat na nadprůměrné hodnoty jako v předchozích dnech. Nejvyšší denní teploty vystoupí jen na -2 °C až 2 °C. Ačkoliv se takovéto hodnoty v kontrastu s nedělními 15 °C na Moravě zdají být velmi nízké, přesně odpovídají dlouhodobým průměrům pro leden.

Zimní počasí bude pokračovat
Chladnější počasí bude pokračovat i v dalších dnech. V pátek se zřejmě opět přidá sněžení. Některé numerické modely předpokládají na jihu a jihozápadě území trvalé sněžení. Situace se bude ještě upřesňovat.

Tip: Aktuální teploty v Česku

Praha
Praha Libuš dnes v 8:55 - zatímco na Lysé hoře stále prší, v Praze již napadl sníh - od severu k nám začíná proudit studený vzduch, zdroj: ČHMÚ