Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zima ve Španělsku láme rekordy, naměřili -34 °C a velká města zasypou přívaly sněhu

Jednou z nejvýraznějších zim v historii zažívá Španělsko. Již několik týdnů zasypává španělské hory sníh a na hřebenech Pyrenejí leží kolem metru sněhu. V tomto týdnu ovšem začala zima sužovat celé Španělsko a sníh do konce týdne napadne na přibližně polovině území Španělska, což je extrémní situace.

Nový absolutní rekord
Ve středu ve Španělsku dokonce zaznamenali vůbec nejnižší teplotu v historii měření. Stanice Clot del Tuc de la Llanca v regionu Aragon v Pyrenejích hlásila -34,1 °C (Reuters). Původní rekord pro Španělsko přitom činil -32 °C a pocházel z roku 1956. Nejen na horských stanicích se ovšem teploty blíží svým rekordům. Například v Madridu byla nejnižší teplota zaznamenána v roce 1945, kdy tu bylo -10,1 °C (viz aemet.es). Na začátku příštího týdne se přitom ranní minima očekávají kolem -8 °C a nelze tak úplně vyloučit překonání zmíněného rekordu. V každém případě se bude jednat o jedny z nejnižších teplot, jaké se ve Španělsku v historii měření vyskytly. Španělé jsou přitom v posledních letech zvyklí spíše na překonávání rekordních maxim.

Spolu s tím se v dalších dnech očekává ve Španělsku extrémně vydatné sněžení. To zasáhne nejen hory, ale i veliká města. Až 20 cm sněhu napadne do konce týdne v Madridu, což bude jedna z nejvyšších pokrývek zaznamenaných v hlavním městě. Lze očekávat kolaps dopravy. Sníh zasype i další vnitrozemská města jako Salamanca, Zaragoza, Albacete či Toledo. Sníh se dokonce může objevit v okrajových částech města Granada na jihu země.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka ve Španělsku v neděli ráno - polovina země bude pod sněhem, zdroj: ventusky.com

Sníh
Varování před vydatným sněžením ve Španělsku v sobotu - v centrální části země platí varování s extrémním stupněm nebezpečí (červeně), zdroj: aemet.es