Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Do střední Evropy se vrací mírná zima

Příliv chladného vzduchu do Česka již dlouho nevydrží. První zmírnění mrazů přišlo včera, kdy na západě Čech teploty vystoupily až na 4 °C. Další oteplení bude následovat ve čtvrtek, kdy k nám hlavně ve vyšších hladinách atmosféry začne proudit teplejší vzduch od jihu. Nejcitelněji se tak oteplení projeví na horách, kde teploty vystoupí nad bod mrazu. V nížinách vlivem nízké oblačnosti a mlh zůstanou teploty kolem bodu mrazu. Nejchladněji bude na Moravě a Vysočině, kde se může při mrholení a teplotách slabě pod nulou tvořit i námraza nebo ledovka. Příliv teplého vzduchu bude do střední Evropy vrcholit v sobotu, kdy se na Šumavě očekává až 7 °C a v Německu 10 °C. V neděli zřejmě jeho příliv opět zeslábne, ale nástup výraznějších mrazů se zatím neočekává. Do střední Evropy se vrací mírná zima.

Ve Španělsku včera až 23 °C
Vysoké teploty v těchto dnech panují na západě Středozemního moře. Na pobřeží Španělska se včera nejvyšší denní teploty pohybovaly kolem 18 °C až 20 °C. Ve městě San Javier ve španělské provincii Murcia se dokonce teplota vyšplhala až na 23 °C. Teploty tak byly v kontrastu se silnými mrazy na východě Evropy, kde bylo během dne kolem -14 °C.

Teploty
Teploty v sobotu během dne - do střední Evropy se vrátí mírná zima, mrazy zůstanou na východě Evropy, ale ani zde již nebudou tak silné jako v minulých dnech, zdroj: Meteoblue