Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Průběh letošní hurikánové sezóny

Hurikánová sezona je v tomto období na svém vrcholu. V USA v těchto dnech budí obavy hurikán Joaquin, který se v současné době nachází u Baham a na konci týdne by podle některých předpovědí mohl zasáhnout i východní pobřeží USA. V předpovědích ovšem panuje vysoká míra nejistoty a některé modely očekávají, že zůstane nad oceánem. Pojďme se tedy zatím jen ohlédnout, jaká byla hurikánová sezona v severním Atlantiku a východním Pacifiku doposud.

Severní Atlantik

Zejména díky chladnějším vodám oceánu a také predikci poměrně vyvinutému jevu El Nino byla většina předsezonních odhadů přikloněna spíše k variantě podprůměrné sezony. Nyní, zhruba dva měsíce před oficiálním koncem sezony (což ale naznamená, že se tropické níže nemohou vytvořit i později), vzniklo prozatím devět pojmenovaných tropických bouří, které zesílily na úroveň hurikánu ve dvou případech a jednou se jednalo dokonce o tzv. Major hurricane (se silou větru vyšší než 178 km/h). Jelikož je aktivita v oblasti nejvyšší od srpna do října, nelze vyloučit, že se počet bouří ještě přiblíží k číslu 12,1, což je dlouhodobý průměr. Méně pravděpodobné je však přiblížení se k průměru z pohledu intenzity (pokud bychom jako měřítko brali, kolik níží dospěje do fáze hurikánu), jelikož by se musely zrodit ještě alespoň 4 hurikány. I přesto jsou však celkové škody nezanedbatelné. Aktuální odhady hovoří o více než 229 milionech amerických dolarů. Nejsilnější byl doposud jediný hurikán 3. kategorie Danny, který však během srpna nenapáchal žádné škody na majetku, ani nejsou hlášeny oběti na životech z toho důvodu, že jeho největší síla se odehrávala mimo osídlené oblasti. Vítr zde vanul rychlostí i více než 185 km/h!

Hurikány
Trasy tropických níží v oblasti severního Atlantiku (k 30. září 2015), Wikipedia

Východní Pacifik

Opačná je situace na protějším pobřeží severní Ameriky. Již odhady mluvily o většinou nadprůměrné sezoně díky pozitivnímu vlivu El Nina a teplejším vodám oceánu, které jsou příhodné pro genezi tropických cyklon. A už teď je jasné, že letošní rok (oficiální sezona končí 30. listopadu) potvrdí předsezonní odhady o nadprůměrné aktivitě tohoto jevu. Průměrně se za jednu sezonu vytvoří 15,4 tropických bouří, z nich vznikne 7,6 hurikánu, z nichž 3,2 jsou klasifikovány jako Major hurricane. Sezona však doposud neskončila a napočítáno bylo již 19 bouří, 11 hurikánů a 8 hlavních hurikánů! Letos se však oproti roku předchozímu nevyskytl hurikán nejsilnější, tedy páté kategorie, protože nejsilnějším byl Jimena s rychlostí větru dosahující až 240 km/h a tlakem vzduchu v centru bouře s minimem 936 hPa. I přes značnou sílu se v letošním roce z pohledu škod hurikány příliš neprojevily, ve srovnání s oblastí severního Atlantiku. Hodnota škod byla vyčíslena na 1,13 milionů dolarů. Hurikán si zde ovšem vyžádal jednu oběť.

Hurikány
Trasy hurikánů ve východním Pacifiku (k 26. září 2015), Wikipedia