Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Zhodnocení hurikánové sezony 2014

Hurikán je označení pro tropickou tlakovou níži, která se vyskytuje v oblasti Severní Ameriky. Hurikánová sezona je období, kdy by se měla vyskytovat většina všech tropických níží a je časově ohraničena podobně na východním pobřeží Spojených států a v centrálním Pacifiku, a to od 1. června do 30. listopadu. Na západním pobřeží Spojených států však začíná již 15. května. Tato perioda je také využívána k hodnocení aktivity zmíněných jevů, a tak se společně podívejme, jaká byla právě skončená sezona zvlášť na východě a zvlášť na západě.

Oblast severovýchodního Atlantiku

Většina předsezonních předpovědí hodnotila rok 2014 z pohledu hurikánů jako průměrný či slabě podprůměrný. Skutečnost se od těchto odhadů příliš nelišila. Průměrně se v oblasti vyskytuje okolo dvanácti tropických níží, které jsou pojmenovány, což se děje, jestliže je překročeno stádium tropické bouře (rychlost větru vyšší než 63 km/h). Z nich se obvykle vyvine okolo šesti hurikánu, přičemž téměř tři se mohou honosit jménem Major hurricane (hurikán kategorie 3 a vyšší, dále označován jako hlavní). Letos bylo tedy pozorováno osm pojmenovaných níži, šest hurikánů a dva hlavní. Proti minulé sezoně i průměru bylo méně pojmenovaných níží, ale zato byl opět po jednoleté absenci zaznamenán hlavní hurikán (naposledy hurikán Sandy - 2012), a to hned dvakrát v podobě hurikánů Edouard a Gonzalo. První bouře se začala utvářet až měsíc po začátku sezony (Artur). Nejsilnější byl Gonzalo s rychlostí větru okolo 230 km/h. Celkově bylo usmrceno 17 lidí a zaznamenány škody více než 260 milionů amerických dolarů.

Hurikány 2014
Trasy tropických níží roku 2014 v Atlantském oceánu, zdroj: Wikipedia

Oblast východního a centrálního Pacifiku

Lokalita Tichého oceánu byla naopak letos poměrně výrazně aktivní navzdory předsezonním očekáváním. A to jak ve srovnání s opačnými břehy Severní Ameriky, tak i pokud bereme v potaz průměrnou sezonu této oblasti. Dokonce nejaktivnější od roku 1992 (celkově čtvrtou nejaktivnější). I jednotlivé tropické níže se zapsaly do oblastní historie, jako například Amanda - nejsilnější tropická níže v zaznamenané minulosti v měsíci květnu a zároveň nejdříve vzniklý hurikán čtvrté kategorie. Celkově bylo pojmenováno 22 níží, což je o 6,6 více, než je průměr. Hurikánů zaznamenali 16 a hlavních hurikánů dokonce 9! O tom, že sezona nebyla aktivní jen do počtu, ale i intenzity hurikánů svědčí i to, že nejsilnější, Marie se zapsala na šesté místo nejintenzivnějších hurikánů (hodnoceno podle nejnižšího tlaku vzduchu). Zmíněná Marie měla nejnižší tlak ve svém centru 918 hPa a rychlost větru se zde pohybovala i kolem úctyhodných 260 km/h. Sezona hurikánů 2014 způsobila škody za přibližně 1,24 bilionu amerických dolarů (z nichž většinu způsobil hurikán čtvrté kategorie Odile) a usmrtila 42 lidí.

Hurikány 2014
Trasy tropických níží 2014 v oblasti východního a centrálního Pacifiku, zdroj: Wikipedia